Borut Mekina

 |  Mladina 27  |  Politika

Dokazano politično kadrovanje

Objavljamo izjave uslužbenk v vladnem uradu za enake možnosti o tem, kako so morale na javnem razpisu izbrati točno določenega člana SDS

Majda Pučnik - Rudl, direktorica urada za enake možnosti

Majda Pučnik - Rudl, direktorica urada za enake možnosti
© Fotodokumentacija Delo

Čeprav je politično kadrovanje v slovenskem prostoru ena izmed najbolj razvpitih tem, doslej še nismo naleteli na primer, da bi o tem črno na belem odločila katera od uradnih institucij, kot je sodišče ali inšpektorat. Podlaga za to sicer obstaja: zakon o delovnih razmerjih v 6. členu prepoveduje diskriminacijo zaposlenih na podlagi političnega prepričanja. To pomeni, da strankarska pripadnost pri imenovanju na uradniške položaje, še posebej na položaje, kjer se predvideva politična neodvisnost, ali na vrhovne položaje v nadzornih ustanovah, ne bi smela biti niti bistvena niti upoštevana.
A je takšne primere in zlorabe seveda izredno težko dokazati. Zato pa je toliko pomembnejši primer Boštjana Vernika Šetinca, zdaj zaposlenega pri varuhinji človekovih pravic, ki mu je uspelo prav to. Verjetno celo prvič. Vernik avgusta 2008 ni bil izbran na položaj zagovornika načela enakosti, ki deluje v okviru vladnega urada za enake možnosti. Presenečen nad odločitvijo se je zoper izbirni postopek pritožil na inšpektorat za delo in na upravno sodišče. In inšpektor za delo, ki je postopek prvi končal, je nedavno že ugotovil, da je v njegovem primeru res šlo za diskriminacijo.
Nad sklepom bi se pravzaprav morali kar zgroziti. Ne samo zato, ker je že kar delovni inšpektor, ki se navadno ukvarja z veliko preprostejšimi kršitvami delovne zakonodaje, naletel na politično kadrovanje, ampak tudi zato, ker je po ugotovitvi inšpektorja politično kadrovanje, natančneje diskriminacija pri javnem razpisu na podlagi prepričanja potekala prav v instituciji, ki je prva v državi pristojna za to, da se bori proti diskriminaciji. Torej bi morala biti bleščeč zgled vsem drugim. Če je politični apetit brezsramno vdrl celo tako daleč, potem se lahko upravičeno vprašamo, kako je šele drugod.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.