Deja Crnović

 |  Mladina 27

Nenavadna poteza kardinala Rodeta

Kardinal Franc Rode preiskuje ameriške redovnice, te pa ne vedo, zakaj

Sandra M. Schneiders, profesorica na univerzi v Berkelyju v ZDA, je ena redkih redovnic, ki je javno kritizirala Rodetovo akcijo.

Sandra M. Schneiders, profesorica na univerzi v Berkelyju v ZDA, je ena redkih redovnic, ki je javno kritizirala Rodetovo akcijo.
© sscs.press.jhu.edu

Kardinal Franc Rode je 22. decembra lani izdal dekret, v katerem je kot prefekt kongregacije za redovnike odredil apostolsko vizitacijo redovnic v Združenih državah Amerike. Kot so zapisali na spletni strani omenjene kongregacije, gre za formalen, vendar oseben proces ugotavljanja dobrobiti nekega vidika cerkve. Vendar pa je vizitacija, čeprav ni edina, ki trenutno poteka, zaradi skromnih in nejasnih informacij o njenem namenu dvignila kar nekaj prahu med ameriškimi redovnicami.
O vizitaciji je poročal tudi New York Times, kjer so zapisali, da se mnoge redovnice bojijo, da gre za inkvizicijo in preiskavo tistih redovnic, ki so si izbrale »manj konvencionalne« načine služenja bogu. Vizitacijo v ZDA vodi mati Mary Clare Millea, ki bo na podlagi pogovorov z redovnicami kardinalu Rodetu pripravila tajno poročilo. Na spletni strani so zapisali, da se bodo s preiskavo skušali podučiti o raznolikih in edinstvenih načinih, na katere redovnice prispevajo k blaginji cerkve in družbe, ter tako pomagali cerkvi, da okrepi, izboljša in podpre razvoj več kot 400 kongregacij, ki jim pripada približno 59.000 ameriških redovnic. To bodo izvedli s pregledom dokumentacije in osebnimi obiski kongregacij.
Ob koncu prve faze preiskave je mati Mary Clare Millea zapisala, da se je osebno že pogovorila s 127 materami prednicami, dodatnih 50 kongregacij pa se je odzvalo njenemu vabilu. Prva faza bo tako končana 31. julija letos, Millea pa poziva vodje kongregacij, naj se ji čim prej oglasijo, lahko tudi z uporabo spletne telefonije Skype. Sledilo bo izpolnjevanje obširnih vprašalnikov, nato pa osebni obiski kongregacij.
O Rodetovi akciji smo se pogovarjali s sestro Sandro M. Schneiders, profesorico na univerzi v Berkelyju v ZDA, ki je ena redkih redovnic, ki je javno kritizirala Rodetovo akcijo. Schneidersova je profesorica študij Nove zaveze na univerzi Berkeley v Kaliforniji in članica reda posvečenega Marijinemu brezmadežnemu srcu (Servants of the Immaculate Heart of Mary).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.