Deja Crnović

 |  Mladina 28

Nemški mediji podcenjujejo islamofobno nasilje?

Skoraj spregledan umor, ki ga je podžgalo sovraštvo do muslimanov

Nemčijo je pred štirinajstimi dnevi pretresel surov napad na nosečo 31-letno farmacevtko. Med procesom v sodni dvorani je obtoženi napadel tožnico in jo 18-krat zabodel, tako da je sredi sodne dvorane umrla. Nemški mediji so naslednji dan zgroženo poročali o napadu, se na dolgo in široko spraševali o varnosti na nemških sodiščih, le redki pa so jasno poudarili, da je šlo za ksenofobni napad: žrtev je bila muslimanka, napadalec pa Rus nemškega rodu. V Egiptu je žrtev dr. Marwa El Sherbini že razglašena za »mučenico zaradi hidžaba«.
Da je šlo za napad, ki sta ga spodbudila nestrpnost in sovraštvo, dokazuje spor, zaradi katerega sta se Sherbinijeva in njen napadalec srečala na sodišču. Sherbinijeva ga je namreč na otroškem igrišču v Dresdnu prosila, naj se umakne z gugalnice, na katero je hotel sesti njen triletni sin. Osemindvajsetletnika je to tako razburilo, da je mater, ki je nosila na glavi ruto, ozmerjal s »teroristko«, »islamistko« in »kurbo«. Sherbinijeva je nestrpneža tožila in sprva primer tudi dobila. Vendar se je napadalec pritožil in tako sta se ponovno srečala na sodišču. Ker je šlo za manjši primer, udeležencev obravnave niso preiskali. Ko je Sherbinijeva pričala, jo je nestrpni mladenič napadel z nožem. Njen mož, tudi farmacevt iz Egipta, jo je skušal rešiti, a ga je varnostnik, ki je ravno pritekel v dvorano, zamenjal za napadalca in ustrelil v nogo. Mož Sherbinijeve je zaradi strela in ureznin še vedno v bolnišnici, celoten napad pa je videl tudi njun triletni sin, ki je bil z njima na obravnavi.
Predstavnik za javnost iranskega zunanjega ministra je pozval države Islamske konference, naj zahtevajo preiskavo. Predstavnika Judov in muslimanov v Nemčiji sta poudarila, da so se mediji, čeprav je očitno šlo za rasistični napad, bolj osredotočili na varnost na sodiščih, napad pa se je zgodil le nekaj dni po govoru francoskega predsednika Sarkozyja, ki je izrazil nestrinjanje z nošenjem burke, zato številni muslimani menijo, da gre za širši evropski trend sovraštva do muslimanov. Sindikat egiptovskih farmacevtov zdaj na primer bojkotira uvoz nemških zdravil.
Bashy Quraishy, danski aktivist, ki se bori proti rasizmu in diskriminaciji, opozarja, da islamofobija postaja nasilna in smrtonosna. »Umor nedolžnega človeka zaradi njegovega muslimanskega izvora, kakršen se je zgodil v Nemčiji, ni prvi, se pa z njim kažejo nove razsežnosti, saj mediji in politiki rutinsko demonizirajo islam in muslimanske skupnosti ter molčijo, ko islamofobija pripelje do umora.«
Ne pozabimo, da je slovenska policija pred sedmimi leti na policijsko postajo privedla ženo takratnega muftija Osmana Đogića, ker se je pred blokom gibala brez potnega lista. Đogićeva žena je tisto jutro nosila naglavno ruto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.