Marjan Horvat

 |  Mladina 28

Z orožjem v restavracije, bare in cerkve

Pastor vabi vernike, naj z orožjem v cerkvi »slavijo ameriške pravice«

Nad še večjo liberalizacijo na področju javne nošnje orožja se navdušujejo v Nacionalni strelski organizaciji (NRA), ki jo je nekoč vodil pokojni igralec Charles Heston. »Zločin se dogaja povsod,« je dejal Andrew Arulanandam iz NRA. Po njegovem tisti, ki po zakonu skrbijo za red in varnost, »ne zmorejo biti povsod. Edini, ki lahko ustavi slabega človeka z orožjem, je dobri človek z orožjem«.
Tako je recimo v Tennesseeju s 1. julijem orožje dovoljeno v barih in restavracijah. Guverner Arizone Jan Brewer je pred nekaj dnevi objavil sklep, s katerim je lastnikom barov in restavracij, ki si v svojih lokalih ne želijo orožja, naložil, da to sporočijo z napisom ob dovoljenju za točenje alkohola. Gost lahko v tak lokal vstopi tudi z orožjem, vendar ne sme piti alkohola. V Montani se lahko lastniki kmetijskih posestev in hotelov sprehajajo z orožjem po svojih zemljiščih. V Južni Karolini pa so v veliki dilemi, ali naj dovolijo nošenje orožja tudi v šolskih prostorih ...
Precej pozornosti je te dni pritegnil Ken Pagano, pastor iz Louisvilla v Kentuckyju, ki je ves mesec pridigal o »bogu, puškah, evangeliju in geometriji« in pozival svoje vernike - njegova kongregacija šteje 150 pripadnikov -, naj prinesejo orožje v cerkev, da bi »slavili svoje pravice, pravice Američanov«. Nič posebnega, saj v dvajsetih zveznih državah izmed štiridesetih, ki dovoljujejo orožje na javnih mestih, lahko verniki molijo k svojemu bogu tudi z orožjem. Polet novemu razmišljanju o orožju v rokah Američanov je dal pravzaprav ameriški kongres, saj je pred kratkim dovolil nošenje orožja tudi obiskovalcem nacionalnih parkov. V nekaterih državah so novi zakon na vrat na nos uveljavili.
V ZDA zaradi strelov z lahkim orožjem sicer umre okrog 11.500 ljudi na leto. Po podatkih zadnje raziskave ženevskega Inštituta za mednarodne in razvojne študije iz leta 2009 »povpraševanje v ZDA ostaja gonilna sila trgovine z lahkim orožjem«. Med letoma 2000 in 2006 se je namreč uvoz lahkega orožja v ZDA povečal kar za 48 odstotkov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.