Staš Zgonik

 |  Mladina 28

Sladka prevara

Med različnimi vrstami sladkorja ni bistvene razlike

»Ljudska modrost« pravi, da je, če že uživamo sladkor, veliko bolje uporabljati rjavega, ki naj bi bil bolj zdrav, poleg tega pa naj bi vseboval več koristnih mineralov in aminokislin. Avtorji hrvaške potrošniške oddaje Potrošački kod na HRT so se odločili preveriti resničnost te trditve. Pri Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo so naročili primerjalno analizo in ugotovili, da med različnimi vrstami sladkorja ni bistvenih razlik, in to kljub precejšnjim razlikam v ceni.
Kot je za Mladino pojasnil avtor analize Marijan Katalenič, so analizirali tri vrste sladkorja: kristalnega belega, kristalnega rjavega in nerafiniranega rjavega, ki je zaradi visoke vsebnosti melase zlepljen v grudice. Kalorijska vrednost vseh treh analiziranih sladkorjev je bila tako rekoč enaka. Rjavi kristalni sladkor je, poudarja Katalenič, »zgolj obarvani beli sladkor in zato prevara za potrošnike«. Kar se tiče nerafiniranega rjavega sladkorja, pa Katalenič pravi, da sicer res vsebuje nekatere koristne minerale in aminokisline, vendar ta prednost ne more priti do izraza, če v telo ne vnesemo veliko prevelike količine sladkorja. Kot ugotavlja, je domnevna razlika med sladkorji »zgolj marketinški trik, ki pa je dejansko nevaren, ker ljudi prepričuje, naj uživajo rjavi sladkor, čeprav je ta v večjih količinah povsem enako neprimeren kot beli sladkor«. Po njegovem mnenju se je najbolje držati dnevne omejitve 90 gramov sladkorja. »Ni razlike v vrstah sladkorja, razlika je samo v količini zaužitega sladkorja,« poudarja. Oziroma, kot je za oddajo Potrošački kod dejal zdravnik dr. Ante Barbir: »Če bi vsi uživali enako hrano kot diabetiki, bi bilo naše prebivalstvo veliko bolj zdravo.« Za mnenje so novinarji oddaje poprosili tudi hrvaško kmetijsko ministrstvo. Jelena Đugum iz tamkajšnje uprave za varnost in kakovost hrane je povedala, da bi morale biti cene vseh vrst sladkorja glede na znana dejstva približno na isti ravni. Vprašanje smo hoteli postaviti tudi slovenskemu kmetijskemu ministrstvu, pa so nas napotili na ministrstvo za zdravje, tam pa so nam predlagali, naj se obrnemo na ministrstvo za kmetijstvo.
V eni od slovenskih prodajaln smo nato preverili razlike v ceni različnih vrst sladkorja. Kilogram belega kristalnega sladkorja stane 0,85 evra, enaka količina rjavega kristalnega sladkorja iste blagovne znamke pa 1,15 evra. Cena nerafiniranega rjavega sladkorja je kar okoli 4 evre za kilogram. V Zvezi potrošnikov Slovenije so povedali, da testov različnih vrst sladkorja do zdaj še niso opravili, podrobnejših pojasnil pa niso poslali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.