Borut Mekina

 |  Mladina 28

Hrvat, pa še terorist po vrhu

Pretvarjajmo se, kot da je naš prvi terorist normalen

Nekdo je v predavalnici »profesor«, ko govori o pomenu civilizacije, je »Evropejec«, ko se bori za mejo v Piranskem zalivu, je »Slovenec«, doma je lahko zgolj »stari«, v službi morda »strojevodja« ali pa »gospod doktor«. Odvisno od konteksta, v katerem tak človek nastopa. Kaj pa je glavna identiteta bombaša, ki so ga na meji prijeli, ker je imel namen vreči na predsednika vlade ročno bombo?
Notranje ministrstvo je ta teden sporočilo, da so štiri policiste, »ki so v petek zvečer na Postaji mejne policije Dobova obvladali 59-letnega Hrvata ter s hitro in prisebno reakcijo preprečili eksplozijo bombe,« v Beli galeriji ministrstva sprejeli predsednik slovenske vlade Borut Pahor, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Slednji je nekaj dni pred tem na novinarski konferenci razkril, da je policija v petek na mejnem prehodu Dobova »prijela 59-letnega Hrvata, čigar namen je bil verjetno bombni napad na premiera Boruta Pahorja«.
Bombaš je torej Hrvat. A ne samo to. Predsednica krškega okrožnega sodišča Dušanka Weiss je razkrila, »da je Hrvat« poleg storitve kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja in prepovedanega prometa z eksplozivom osumljen tudi »pripravljalnih dejanj, povezanih s terorizmom«. Zaradi izjemnega pomena kriminalisti še vedno preiskujejo »predvsem kaznivo dejanje terorizma in zbirajo dodatne dokaze«, smo zvedeli. Torej »Hrvat« niti ni več osumljen »zgolj« atentata, ampak že kar načrtovanega terorizma. Kot da vsi po vrsti, od novinarjev, obrambnih strokovnjakov, predstavnikov notranjega ministrstva, kriminalistov, tožilcev in sodnice, ne bi vedeli za verjetno najpomembnejšo dimenzijo napada na Pahorja.
Seveda iz Hrvaške nismo zvedeli le, da je bil bombaš Josip Zagajski ujetnik v srbskem taborišču Stajićevo, da je 90-odstotni vojni invalid, ranjen v glavo v bojih v Vukovarju, temveč tudi, da boleha zaradi kompleksnejših duševnih bolezni, kot je navedla njegova družina. Z drugimi besedami, Zagajski ni čisto normalen človek. Verjetno tudi ni tipičen »Hrvat«. Toda ali si predstavljate, da bi notranje ministrstvo pripravilo poseben sprejem pri Pahorju zaradi tega, ker so policisti preprečili 90-odstotnemu invalidu »s kompleksnimi dušenimi boleznimi«, da bi z bombami prišel v Slovenijo, kjer je načrtoval bombni napad na parlament in predsednika vlade? To bi bila seveda prava šala.
Lepše se sliši, če gre za Hrvata, osumljenega terorizma.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.