Urša Marn

 |  Mladina 28

Tolažilna nagrada

Tasič po novem dobro plačani svetovalec uprave Slovenskih železnic

Dolg slovenskih železnic je trenutno visok okoli 300 milijonov evrov

Dolg slovenskih železnic je trenutno visok okoli 300 milijonov evrov
© Borut Peterlin

Uganka, zakaj je dr. Matic Tasič rajši odstopil s položaja generalnega direktorja Slovenskih železnic, kot da bi nehal opravljati funkcijo župana majhne občine Prevalje, je rešena: Tasič še leto dni ostaja zaposlen pri Slovenskih železnicah kot svetovalec uprave, odgovoren za optimizacijo poslovanja hčerinskih družb. Sklep o zaposlitvi za določen čas je sprejel nadzorni svet družbe, ki ga vodi dr. Andrej Godec. Presodili so, da lahko Tasič pomembno prispeva k izboljšanju poslovanja družbe, ki je že nekaj časa globoko v rdečih številkah. Spomnimo se, da je bil Tasič za generalnega direktorja Slovenskih železnic imenovan marca letos, in to brez javnega razpisa, ob kar se je obregnil sam predsednik vlade Borut Pahor, minister za promet Patrick Vlačič pa je imenovanje zagovarjal, češ da so se nadzorniki družbe za tak postopek odločili zaradi hudih pritiskov in poskusov diskvalifikacij. Ker so nadzorniki Tasičevo vodenje družbe pogojevali z njegovim takojšnjim odstopom s položaja župana, je Tasič pred dnevi sicer res odstopil, vendar ne z županskega, pač pa z direktorskega položaja.
Pomenljivo je, da so ga na položaju svetovalca uprave Slovenskih železnic zaposlili, čeprav ima uprava že zdaj kar štiri svetovalce, ki družbo na leto stanejo več kot tristo tisoč evrov. Takšno razmetavanje denarja je povsem nerazumljivo, saj so imele Slovenske železnice v prvih petih mesecih letošnjega leta dobrih dvajset milijonov evrov izgube, poleg tega pa imajo še vsaj 280 milijonov evrov preteklih dolgov. Čeprav je Tasičeva nova služba precej manj zahtevna od direktorske, plačilo ostaja skoraj enako. Ko je bil generalni direktor, je prejemal osnovno bruto plačo v višini 7.374,95 evra, kot svetovalec uprave pa bo prejemal osnovno bruto plačo v višini 6.286,71 evra. V to številko ni vštet dodatek na delovno dobo, ki znaša pol odstotka osnove plače za vsako leto skupne delovne dobe. Iz Slovenskih železnic so sporočili, da je Tasičeva plača skladna z internimi akti družbe in s priporočili vlade, poleg tega naj bi se v skladu z ukrepi za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic do konca leta zmanjšala za deset odstotkov.
Prvi nadzornik družbe Andrej Godec zavrača namige, da naj bi Tasiču zaposlitev omogočili v zameno za izplačilo odpravnine po odstopu z direktorske funkcije, saj naj bi do odpravnine sploh ne bil upravičen. Se pa strinja, da bo zaradi velikanske izgube družbe treba premisliti, ali uprava res potrebuje kar pet svetovalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.