Marjan Horvat

 |  Mladina 28  |  Politika

Nižje cene in boj za odjemalce

Zdrava konkurenca je lahko koristna tudi na trgu električne energije

Aprila letos je ministrstvo za gospodarstvo v obsežni študiji potrdilo, da je elektrika GEN-I cenejša. Ne ravno za deset odstotkov, pač pa za okrog pet.

Aprila letos je ministrstvo za gospodarstvo v obsežni študiji potrdilo, da je elektrika GEN-I cenejša. Ne ravno za deset odstotkov, pač pa za okrog pet.
© Borut Peterlin

Sredi letošnjega aprila, le mesec zatem, ko je na trg električne energije za gospodinjstva vstopil novi ponudnik GEN-I z obljubami o 10 odstotni nižji ceni energije, je dodobra premešal štrene petim velikim elektrodistributerjem v državni lasti. GEN-I je dodal še dobavo energije v prvem mesecu, pod določenimi pogoji, brezplačno, odjemalcem pa zagotovil nespremenjene cene do leta 2010. Aprila letos je ministrstvo za gospodarstvo v obsežni študiji potrdilo, da je elektrika GEN-I cenejša. Ne ravno za deset odstotkov, vendar pa je za povprečnega odjemalca na dvotarifnem merjenju cenejša za 8,4 odstotka, v končnem znesku, ki upošteva tudi cene omrežnine, DDV in EZ, pa za okrog pet odstotkov.
Spomnimo, da je GEN-I vstopil na trg ravno po valu podražitev. Februarja je Elektro Maribor povišal v povprečju ceno električne energije za 20 odstotkov, Elektro Celje s 1. marcem v povprečju za 21,5 odstotkov, Elektro Ljubljana ob istem času za povprečno osem odstotkov, Elektro Primorska v povprečju za 13 odstotkov, konec marca pa Elektro Gorenjska za povprečno 14 odstotkov. Po vstopu GEN-I na trg in njihovi konkurenčni ponudbi, so se tudi ostali elektrodistributerji zbudili in pripravili posebne pakete s ponudbo gospodinjstvom za cenejšo energijo. Zanimalo nas je, kako uspešni so bili s svojimi paketi.

“Poceni” elektrika

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.