Erik Valenčič

 |  Mladina 29  |  Politika

Krasni Bližnji vzhod

O izraelskih vojakih, loteriji v Kaliforniji in neki ostudni TV reklami

En strel, dva uboja ... Manjša tarča, težje jo je zadeti ...

En strel, dva uboja ... Manjša tarča, težje jo je zadeti ...
© flickr.com

V času, ko se kopica vodilnih ameriških časopisov sprašuje o tem, ali bo Izrael končno le napadel Iran - Izraelci bojda ravnokar mobilizirajo svoje vojaške ladje -, se je skupina vojakov, vpletenih v vojno operacijo v Gazi januarja letos, odločila javno spregovoriti o zločinih zoper civilno prebivalstvo, ki so jih bili primorani zagrešiti na povelje nadrejenih častnikov.
Vojake zastopa nevladna organizacija Breaking the Silence, ki je na svoji spletni strani objavila pričevanja o marsičem, od tega, da so morali vojaki streljati na civiliste, »čeprav je šlo za starejše ženske«, do načrtnega uničevanja civilnih objektov in infrastrukture, pri čemer so si pomagali tudi z belim fosforjem, torej kemičnim orožjem. Palestinske civiliste so uporabljali za živi ščit. Vrhovno poveljstvo izraelske vojske je ta pričevanja takoj označilo za čenče, nepreverjene govorice. Očitno sploh ni pomembno, da so številni zločini dokumentirani na videoposnetkih. Pošastno je, da za ta dejanja ne bo nihče odgovoren. Eden bolj popularnih simbolov, ki so se izvili iz vojne v Gazi, je majica, na kateri je noseča Palestinka ujeta v objektiv ostrostrelca, pod risbo pa je napis: »En strel, dva uboja.« Vsi torej vedo, da so bili zločini zoper civilno prebivalstvo zares storjeni, a kaj potem ...
Enako sprenevedanje je moč opaziti v še enem opozorilu, ki je pred nekaj dnevi prišlo iz Washingtona, naj Izrael preneha z nezakonitimi gradnjami na palestinskih zasedenih ozemljih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je opozorilo slišal - in ga zavrnil. Gradnje se nadaljujejo. Vmes seveda nekaj naselij podrejo, a le zato, da bi zgradili nova in nova. To seveda sproža nadaljnje incidente. Izraelski priseljenci so v torek na Zahodnem bregu napadli Palestince s kamenjem in jim požgali nasade oljk. Washington ima seveda na voljo številne načine za ustavitev novih gradenj, a kot kaže, bodo tudi v Obamovi administraciji besede pretehtale nad dejanji. Medtem pa britanski časopis The Guardian poroča o, milo rečeno, nenavadni loteriji v Kaliforniji, ki jo organizira Hawaiian Gardens' charity bingo hall. Zmagovalec odnese domov 500 dolarjev, vsi ostali pa se razidejo s tolažbo, da je bil njihov denar porabljen v dobre namene. Natančneje, ta denar je namenjen judovskim priseljencem, ki širijo naselja na palestinskih tleh, vzhodno od Jeruzalema. Ker so ta naselja glede na mednarodno pravo de facto nezakonita, bi človek pomislil, da bo tovrstna 'dobrodelnost' prepovedana. In čeprav se morda zdi, da tu ne gre za visoke zneske, je resnica prav nasprotna. »V zadnjih dvajsetih letih je ta dobrodelna organizacija namenila na desetine milijonov dolarjev za nekaj, čemur nasprotniki, vključno z nekaterimi rabini, pravijo ideološko prisvajanje palestinske zemlje za Izrael ...« navaja The Guardian. Naj zveni, kakor hoče, a lastnik te 'dobrodelne' organizacije je Jud. In ironično, tisti, ki imajo omenjeno loterijo najraje, so revni mehiški priseljenci.
Pa še poslednji absurd. Te dni je v Izraelu dvignila veliko prahu televizijska reklama, ki jo je za mobilnega ponudnika Cellcom izdelala agencija McCann Erickson. Spot gre takole: čez tisti apartheidski (spet z vidika mednarodnega prava nezakoniti) zid prileti žoga k izraelskim vojakom. Ti jo presenečeni brcnejo nazaj na drugo stran, a žoga spet prileti k njim. Tako se začne žur v podajanju žoge čez zid med izraelskimi vojaki ter Palestinci na drugi strani. Sporočilo te groteskne reklame je: »V končni fazi si vsi želimo - kaj? Samo malo zabave.« Nekateri izraelski novinarji so jo označili za »najbolj ostudno reklamo vseh časov«. Ta zid, ki mu priročno rečejo varnostna ograja, je tretjino palestinskega prebivalstva na Zahodnem bregu odrezal od njihovih šol, bolnišnic, njiv, tržnic itd. Čez ta zid ne letijo žoge. Zgolj bombe. In nekdo se je spomnil, da bi v tem lahko videli zabavo. Krasni Bližnji vzhod.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.