Staš Zgonik

 |  Mladina 29

Poraba elektrike

Državna uprava je za zdaj bolj za silo »zelena«

/media/www/slike.old/mladina/mzelenaelektrika.jpg

© ARHIV MLADINA

Večina dobaviteljev električne energije ima v ponudbi že dalj časa tudi dobavo t. i. zelene elektrike, to je elektrike, pridobljene iz obnovljivih virov energije, ali pa modre elektrike, pridobljene izključno v hidroelektrarnah. Račun za dobavljeno elektriko gospodinjstvu je, če se naročimo na tako energijo, v povprečju za evro višji, kot bi bil sicer, ostal pa naj bi občutek, da smo naredili nekaj dobrega za okolje.
Odločili smo se preveriti, kako je s porabo elektrike, sploh tiste »zelene«, v državni upravi. Ministrstvo za javno upravo (MJU) je javno naročilo za dobavo električne energije za obdobje enega leta, od maja letos do konca aprila prihodnje leto, oddalo družbi Gen-i. Tisti družbi, ki nas zadnje mesece mami s poceni elektriko.
Jasno, pri javnih naročilih je cena še vedno najpomembnejša. Je pa tudi res, da ima Gen-i v svojem »portfelju« električne energije med vsemi distributerji enega izmed najmanjših deležev elektrike, pridobljene iz obnovljivih virov energije. Delež elektrike iz obnovljivih virov je pri Elektru Gorenjske okoli 30 odstotkov, po podatkih družbe Gen-i pa je delež te energije le približno 18-odstoten. Kot sicer pojasnjujejo na MJU, se je Gen-i s pogodbo zavezal, da bo v okviru celotne dobavljene količine elektrike dobavil 15 odstotkov elektrike, pridobljene iz obnovljivih virov. Si je pa vlada v skladu z maja sprejetim akcijskim načrtom za zeleno javno naročanje zastavila cilj, da bo do leta 2012 vsa elektrika, kupljena za državno upravo, prihajala iz obnovljivih virov energije.
Največji porabnik elektrike v državni upravi je ministrstvo za obrambo - skupaj s svojimi organi v sestavi in Slovensko vojsko zanjo na mesec plačuje približno 300 tisoč evrov. Sledi notranje ministrstvo, kjer račun, skupaj s tistim za Policijo, znaša okoli 200 tisoč evrov. Najmanj, okoli 85 evrov, na mesec porabi Urad za verske skupnosti. Med večjimi porabniki je tudi MJU (približno 55 tisoč), vendar so tam povedali, da so ustanovili t. i. EKO tim. Gre za prostovoljno »združenje« zaposlenih, ki »osvešča zaposlene na ministrstvu o skrbi za okolje in jih spodbuja, da ekološko obnašanje vnesejo v svoj vsakdanjik tako v delovnem okolju kot tudi doma«. Med drugim so v sklopu varčevanja z energijo zmanjšali število svetil na hodnikih, straniščih in v garažah, na njihovo pobudo pa je bil izdelan tudi program za samodejno ugašanje osebnih računalnikov, če jih uporabniki ob odhodu iz službe ne ugasnejo sami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.