Marjan Horvat

 |  Mladina 29

Totalitarizma po poslancu Robertu Battelliju

Pozabljen fašizem in izenačen nacizem s stalinizmom

Protestniki pred slovenskim veleposlaništvom. Na transparentih je med drugim zapisano: Banda provokatorjev - ven iz OVSE in (na ČB fotografiji) Živel tovariš Tito in Živel tovariš Stalin.

Protestniki pred slovenskim veleposlaništvom. Na transparentih je med drugim zapisano: Banda provokatorjev - ven iz OVSE in (na ČB fotografiji) Živel tovariš Tito in Živel tovariš Stalin.
© BORUT KRAJNC

Na zasedanju Parlamentarne skupščine v začetku julija je član delegacije državnega zbora v PS OVSE Roberto Battelli predstavil predlog resolucije »Združitev razdeljene Evrope: zaščita človekovih pravic in državljanskih svoboščin v 21. stoletju na območju OVSE«. Njegov sodelavec pri pripravi predloga je bil vodja litvanske delegacije Aleknaite-Abramikiene. Resolucija, ki je vključena v končni dokument zasedanja, Vilensko deklaracijo, v devetnajstih točkah razčlenjuje tematiko totalitarne preteklosti in v tretjem členu pravi, »da so evropske države v 20. stoletju doživele dva glavna totalitarna režima, nacizem in stalinizem«, ter obsoja »vsakršno glorifikacijo nacistične ali stalinistične preteklosti«. Šestinpetdeset članic poziva »k enotnemu stališču do vseh totalitarizmov, ne glede na ideološko ozadje«.
Pisca resolucije sta postavila enačaj med nacizmom in stalinizmom, kar je predvsem v Rusiji izzvalo proteste. Ruski novinar Aleksander Arhangelski je v komentarju Združi in vladaj zapisal, da se »predlagatelji resolucije bojijo evropskih levičarskih aktivistov; ne morejo si privoščiti razkošja izenačenja rjavega in rdečega, ker bi utegnili s tem razjeziti evropske socialiste. Zato so boljševizem preprosto zamenjali s stalinizmom - personaliziranim zlom.« Ob tem je opozoril, da je bila »zločinska narava nacističnega režima dokazana na procesih v Nürnbergu, Stalin pa pravno ni bil spoznan za zločinca«.
To je lahko tudi izgovor in skrivanje za pravnimi finesami, vse kaj drugega pa je pozabljivost Battellija in Abramikiena, ki sta v predlogu resolucije (ne)hote »pozabila« na fašizem in klerofašizem.
Novinarka Dela Polona Frelih iz Moskve poroča, da so v Rusiji nejevoljni zaradi resolucije, pred slovenskim veleposlaništvom ljudje demonstrirajo in zahtevajo, da poslanec Battelli umakne svoj podpis, ruski mediji pa so ga označili za »simpatizerja domobrancev«. Časnik Pravda je Rusom razkril mučne zgodbe o slovenskem domobranstvu in litvanskih medvojnih taboriščih.
In kako se je odzval Battelli? Po njegovem je sprejeta resolucija kompromis, saj je prvotni predlog obsojal vse totalitarizme, ne zgolj komunizma, predvsem pa ni potegnil neposredne vzporednice med nacizmom in stalinizmom. Lahko mu verjamemo, ali pač ne, vendar pa je zmerjanje Polone Frelih z rusko propagandistko, ker je opravljala delo poročevalke, povsem neumestno. Od njegovega početja so se ogradili celo v slovenskem zunanjem ministrstvu, le evroposlanec Milan Zver (SDS) ga je podprl.
Vsak poslanec seveda deluje avtonomno, vendar lahko od njega upravičeno pričakujemo ravnanje in poznavanje problematike, glede katere se opredeljuje. Battelli sicer pozna tematiko resolucije, vendar očitno pomanjkljivo, saj je pozabil na fašizem kot začetek totalitarne ideologije in prakse v 20. stoletju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.