Peter Petrovčič

 |  Mladina 29  |  Politika

Svatje s temnimi očali

So Janšo in Urško na poroki varovali prostovoljni gasilci, zaskrbljeni svatje ali osebni bodigardi?

Varnostnik opozicijskega voditelja Janeza Janše na poroki ob nevesti ...

Varnostnik opozicijskega voditelja Janeza Janše na poroki ob nevesti ...
© Denis Sarkić

Štirinajst dni po poroki predsednika SDS Janeza Janše in Urške Bačovnik je Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve presenetil s pozivom Janši, naj sporoči podatke o varnostni službi, ki ga je varovala na poroki, ker naj ta ne bi imela ustrezne licence. Glede na okoliščine bizarna obtožba, bizaren inšpekcijski postopek ...
Akcija inšpektorata, ki spada pod ministrstvo za notranje zadeve, je presenetila in razžalostila oba, Janšo in notranjo ministrico Katarino Kresal. Janša je ministrico takoj obtožil zlorabe podrejenih državnih služb za diskvalifikacijo politične konkurence. Ministrica pa je, očitno v stiski, takoj zahtevala preveritev vseh dejstev in okoliščin primera in razrešila glavno inšpektorico Matejo Rokvič, saj postopek po njenem ni v skladu »s prioritetami inšpektorata na področju notranjih zadev ter z ustrezno sorazmernostjo, življenjskostjo, strokovnostjo«. Ob tem je poudarila tudi sicer »skrajno porušene« odnose med direktoratom za policijo in druge varnostne naloge in inšpektoratom za notranje zadeve, ki ga je vodila Rokvičeva, sicer Matejev kader.
Janša pa je inšpektoratu poslal uradni odgovor na poziv, v katerem se upravičeno sprašuje, kdo je lahko tako podel, da problematizira njegov srečni dan. Poleg tega je zagotovil, da na njegovi poroki v Drežnici in Trenti »ni bilo nobene službe za varovanje«, da so se domačini Drežnice, ki so opravljali delo varnostnikov, »samoiniciativno organizirali ter pomagali pri usmerjanju prometa in udeležencev, saj bi sicer v majhnem naselju nastal prometni kaos«. Ker pa je bil naval zijal in novinarjev še vedno prevelik, so jim »pomagali tudi nekateri izmed gostov, ki so bili sicer vabljeni na poroko«.
A naše fotografije kažejo, da se je vsaj eden izmed gostov, torej svatov, oblekel povsem neprimerno za tako slovesen dogodek, potem pa se je še ves čas nastavljal fotografom, ki so želeli v objektiv ujeti ljubka mladoporočenca v sedmih nebesih. Napravil se je v kavbojke in črno oprijeto majico s kratkimi rokavi, pa še sončna očala je imel ves čas na nosu. Poleg tega naš fotoarhiv dokazuje, da ta Janšev prijatelj to počne vedno, ko Janšo na večjih dogodkih lovijo kamere in objektivi. Obleče se v temno mikico in se stiska k Janši. Navadno pa s seboj pripelje še nekaj prijateljev s sončnimi očali, ki se prav tako nekako ne znajo obleči dogodku primerno. Tako je bilo seveda tudi na poroki, kjer sta poleg gasilcev Delovemu novinarskemu paru težila še najmanj dva svata v črnih mikicah, kavbojkah in sončnih očalih. Eden izmed njiju je novinarja pozdravil s: »Fanta, zdaj se bosta pa odstranila od tod.« In ker nista ubogala, dodal še: »Fant, vidim, da bom imel težave s tabo.«
Varnostnikov na poroki ni bilo, pravi Janša. Da so bili tisti gostje na poroki, ki so samoiniciativno pomagali vzdrževati red in disciplino, oblečeni kot varnostniki, pa je zgolj nesrečno modno naključje. Še dobro, da svatje na porokah ne gledajo drugih svatov, ampak postavnega ženina in prelepo nevesto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.