Darja Kocbek

 |  Mladina 29  |  Svet

Danes samo še prevaranti trdijo, da trg poskrbi za vse

Če bo bančnikom z Wall Streeta uspelo preprečiti spremembe, nas čez nekaj let čaka še večji finančni polom od sedanjega, opozarja nobelovec Krugman

»Nimamo občutka, da bi se ti ljudje na Wall Streetu zaradi tveganj, v katera so se spustili, kakor koli kesali. Nimamo občutka, da se je kultura ali vedenje spremenilo zaradi vsega, kar se je zgodilo,« je bil v torek nad ravnanjem bančnikov ogorčen predsednik ZDA Barack Obama. Da takrat, ko je treba ukrepati, ne more biti tako odločen kot pri kritiki, je moral priznati takoj, ko so ga vprašali, ali lahko bančnikom sporna izplačila prepreči. Njegova administracija ima zelo malo moči, je dejal, saj so državno pomoč vrnili. Banka JP Morgan recimo 25 milijard dolarjev.
Isti bančniki pri Obamovih ljudeh močno lobirajo, da bi njegova administracija opustila načrte o reguliranju in nadzoru finančnih trgov, s čimer bi jim omejila manevrski prostor za špekulacije. Pri špekulacijah in kazino kapitalizmu bi seveda vztrajali isti bančniki, ki so jih lani z bilijoni dolarjev pred bankrotom reševali davkoplačevalci. To so bankirji, ki so prej v svoje lastne žepe trpali bajne dobičke in nagrade, izgube pa so naprtili davkoplačevalcu. Če največje ameriške banke z banko Goldman Sachs na čelu ne bi dobile pomoči davkoplačevalcev in če ne bi veljala spremenjena računovodska pravila, te banke za drugo letošnje četrtletje ne bi mogle objaviti dobičkov in napovedati izplačil milijonskih nagrad zaposlenim. Banka Goldman Sachs je za obdobje od aprila do konca junija prikazala 3,4 milijarde dolarjev dobička, to je največ po rekordnem letu 2007. Zaposlenim je obljubila 900 tisoč dolarjev nagrad. Banka JP Morgan je objavila, da je ustvarila dobiček v vrednosti 2,72 milijarde dolarjev.

Slabe navade Wall Streeta niso bile odpravljene

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.