Vanja Pirc

 |  Mladina 30

Izprijena resničnost

Je morala oddaja Resnična resničnost s sporeda tudi zato, ker je omenjala spolne pripomočke in računalniške igrice?

Čistun Jože Možina

Čistun Jože Možina
© Matej Leskovšek

V prejšnji številki katoliškega tednika Družina smo prebrali intervju z direktorjem TV Slovenija Jožetom Možino, ki je nastopil precej ostro do svojih ne ravno maloštevilnih kritikov, tudi do varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Miše Molk. Ta naj bi med drugim pomanjkljivo poznala program nacionalne televizije, kar je Možina utemeljil s tem primerom: »Hvalila je npr. oddajo Resnična resničnost, ki naj bi bila namenjena računalništvu, pa je bila ena celotna oddaja namenjena komercialni promociji spolnih pripomočkov z naslovi spletnih strani, kjer jih je moč kupiti, druga oddaja je bila posvečena izrazito nasilnim računalniškim igricam. Dvomim, da je to poslanstvo javne televizije.«
Zanimivo je, da se je Možina odločil posebej omeniti prav oddajo Resnična resničnost. Ta oddaja je bila namenjena vsem, ki jih zanima ozadje informacijskih tehnologij, ki nas obdajajo, a jih pogosto niti ne opazimo. Poudarek je seveda na besedni zvezi »je bila«, saj je TVS oddajo nehala predvajati 15. decembra lani, kmalu zatem, ko se je programski svet RTV odločil, da proračuna izobraževalnega programa ne bo povečal za 50.000 evrov, kar bi omogočilo preživetje oddaje. V resnici bi oddaja za ambicioznejši koncept potrebovala še bistveno višji proračun in predvsem boljše delovne razmere; tako pa se je po odločitvi programskega sveta odgovorna urednica izobraževalnega programa odločila, da jo ukine in denar, ki je bil na voljo, nameni drugim oddajam.
Čeprav vodstvo RTV lani ni utemeljilo, zakaj se je odločilo omejiti proračun za izobraževalne oddaje, zdaj iz Možinovih besed lahko sklepamo, da se je to najverjetneje zgodilo tudi zato, ker si je oddaja Resnična resničnost v kontekstu sodobnih tehnologij drznila omenjati spolne pripomočke in nasilne računalniške igrice. Arnold Marko, ki je urejal in vodil oddajo Resnična resničnost, ob tem ugotavlja, da direktor TVS oddaje očitno ni gledal prav pogosto, saj je njegova izjava vse prej kot strokovna: »Vsaka oddaja se je tematsko ukvarjala s po enim segmentom rabe informacijskih in digitalnih tehnologij, izjema je bila le rubrika o igrah, ki je skrbela za pregled nekaterih najopaznejših novosti. Naše teme so bile zelo raznovrstne, zadnje oddaje so bile tako denimo posvečene virtualnim komunikacijam, avtorskim pravicam, zaposlitvam v IT-sektorju, Linuxu, metodologijam merjenj javnega mnenja, blogom in resda enkrat tudi igram. Če bi gospod pred izrekanjem tovrstnih neresnic preveril arhiv oddaje, bi gotovo ne živel v takšni miselni temi.«
Marko je ogorčen tudi nad trditvijo, da naj bi bila oddaja Resnična resničnost promovirala spolne pripomočke, in to le zato, ker so v eni od oddaj med poročanjem o tem, kaj vse je mogoče najti na spletu, prikazali nekaj bizarnejših takšnih primerkov. »Očitki so popolnoma irelevantni in nasedajo ideološki stigmatizaciji spolnosti, kar je preddemokratično,« pravi Marko. Možini pa svetuje, naj si, če že omenja neokusno namigovanje na spolnost, raje ogleda kakšno narodnozabavno oddajo na svoji televiziji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.