Vanja Pirc

 |  Mladina 30

”Imam. Kaj pa Vi?”

Kateri nosilci najodgovornejših funkcij v državi imajo v garderobi Murina oblačila?

Šolski minister Igor Lukšič v obleki, ki ni Murina

Šolski minister Igor Lukšič v obleki, ki ni Murina
© Kaja Pogačar

Medtem ko naj bi se država s poslovnežem Jocem Pečečnikom pogajala o reševanju vsaj nekaterih delov Mure, so se mnogi zazrli v oblačila njenih najvišjih predstavnikov in se vprašali, ali se tudi ti oblačijo v izdelke največje pomurske gospodarske družbe. Glede na to, da Mura ne velja ravno za najprestižnejšo blagovno znamko in da se zadnja leta ni znala niti tržno niti oblikovno približati zlasti mlajšim generacijam, sicer nismo pričakovali, da bodo imeli Murine izdelke v garderobi ravno vsi nosilci najodgovornejših funkcij. A večina je kljub temu zatrdila, da premore vsaj kakšen kos oblačila, izdelan v Muri. Nekateri zato, ker so jim ta oblačila všeč, nekateri pa najverjetneje tudi zato, ker se jim zdi, da to od njih pričakuje javnost.
V kabinetu predsednika države Danila Türka pravijo, da ima predsednik v svoji garderobi oblačila različnih proizvajalcev in da so med njimi tudi Murine obleke, »s katerimi je zadovoljen in jih je - tako kot vse druge obleke in obutev - plačal sam«. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je zatrdil, da nosi predvsem Murine obleke: »V moji garderobi je vsaj 3/4 Murinih oblek.« V kabinetu predsednika vlade pa pravijo, da ima Borut Pahor v svoji garderobi tudi obleke znamke Mura.
Kaj pa ministri? Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, ima Matej Lahovnik v svoji garderobi več oblek, kravat in srajc, izdelanih v Muri, in je z njihovo kakovostjo zelo zadovoljen. V osebni garderobi ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs že od nekdaj prevladujejo Murini ženski kostimi, hlače in suknjiči. »Razlog za to je v dejstvu, da ministrici Murin kroj ustreza in da so oblačila te blagovne znamke izredno kvalitetna,« pravijo na ministrstvu. Kmetijski minister Milan Pogačnik ter minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari imata v svoji garderobi tudi Murino obleko. Minister za promet Patrick Vlačič ima v svoji garderobi pretežno Murine obleke, minister za zdravje Borut Miklavčič in ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner imata nekaj kosov Murinih oblačil, ta pa najdemo, kot pravijo sami, tudi v garderobi finančnega ministra Francija Križaniča, okoljskega ministra Karla Erjavca, ki je z njimi zadovoljen, in zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki se v to blagovno znamko oblači, »tako kot tudi velika večina zaposlenih na ministrstvu«. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je na poizvedbo o tem, ali ima v garderobi tudi Murina oblačila, odgovoril: »Imam. Kaj pa Vi?«
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš in pravosodni minister Aleš Zalar v svoji garderobi nimata Murinih izdelkov, prav tako ne ministrici za kulturo in obrambo Majda Širca in Ljubica Jelušič. Prva je že nekajkrat javno povedala, da si oblačila šiva predvsem sama, druga pa pravi, da nosijo v Muri sešite službene, slovesne in gardne uniforme pripadnice in pripadniki Slovenske vojske. Na notranjem ministrstvu, ki ga vodi Katarina Kresal, menijo, da je osebna garderoba stvar posameznika. Na ministrstvu za delo in na šolskem ministrstvu pa zaradi odsotnosti ministrov Svetlika in Lukšiča na vprašanje niso odgovorili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.