Darja Kocbek

 |  Mladina 30  |  Politika

Vsi napovedujejo zvišanje cen

S sprostitvijo določanja cen in s prenosom pristojnosti na občine je pričakovanje le eno: cene komunalnih storitev se bodo zvišale. Vsak ima svoje argumente.

In kaj pravijo v občinah? Z občine Jesenice nam je Božena Ronner sporočila, da je bil po mnenju strokovne službe za komunalne zadeve že čas za sprostitev določanja cen komunalnih storitev. »Dosedanje omejevanje cen je bilo bolj administrativne narave. Že v dosedanjih postopkih sprememb cen je občina morala dati soglasje k predlogu sprememb pred potrditvijo novih cen. Za prebivalce občine Jesenice pomeni prenos pristojnosti na občino samo hitrejšo uveljavitev novih cen.« Pričakujejo, da bo sedanja metodologija za izračun cen ostala v veljavi.
V javnem komunalnem podjetju JEKO-IN Jesenice pa pravijo, da je bil sklep vlade o določanju cen komunalnih storitev sprejet zaradi drugih predpisov. Ti zahtevajo sprostitev cen, čeprav bi bila lahko rešitev tudi drugačna, recimo takšna kot na energetskem področju, kjer na primer ceno distribucije za zemeljski plin potrjuje Javna agencija za energijo, ki je tudi pripravila metodologijo za izračun, predloge cen natančno pregleduje in ima pregled nad vsemi distributerji v Sloveniji, pozna tehnične parametre distribucije in distributerje celo sili v vzorčno daljinsko odčitavanje porabe (kar ni slabo) itd. Agencija je tudi potrdila merila za delitev splošnih stroškov in splošnih prihodkov vseh distributerjev, tudi tistih komunalnih podjetij, ki se ukvarjajo z energetiko. »Vse to je bil očitno za ministrstvo za okolje in prostor prehud zalogaj. S 1. 1. 2010 se odpravljajo sredstva v upravljanju in vračajo občinam, ki bodo zaračunavale najemnino. Če cena za komunalne storitve ne pokrije vseh stroškov (govorimo o lastni ceni storitev), bo morala občina sredstva vrniti iz proračuna. Ker bi lahko prišlo po vsej verjetnosti v dosedanjem sistemu določanja cen do številnih tožb proti državi, ki je cene blokirala, je odločitev vlade logična, sama rešitev pa za ministrstvo za okolje in prostor kot pristojno ministrstvo tudi najbolj enostavna. Zanimivo bo videti, kdo bo odgovoren, če cena ne bo pokrila vseh stroškov pri energetski dejavnosti, kjer agencija za energijo potrjuje omrežnino (občina pri tem nima nobenih pooblastil), ceno toplote pri daljinskem ogrevanju pa po soglasju lokalne skupnosti potrjuje še vedno ministrstvo za gospodarstvo. Drugi razlog za sprostitev cen je zahteva EU, in sicer se morajo cene komunalnih podjetij in koncesionarjev postaviti na isti imenovalec - torej prosto določanje cen komunalnih storitev,« pravijo v podjetju JEKO-IN Jesenice.
Prepričani so, da bodo uporabniki (ne samo prebivalci, ampak tudi podjetja, ustanove ...) več kot do sedaj - koliko, je odvisno od obstoječih ravni cen. »Na Jesenicah in v Žirovnici ustvarimo pozitiven rezultat pri ravnanju z odpadki, zato teh cen ne bomo še povečevali (spremembe bodo ob predpisani predelavi odpadkov in zaradi nje). Drugače je pri oskrbi z vodo in odvajanju ter čiščenju odpadne vode. Če omenimo le slednjo, za katero imamo eno najnižjih cen v Sloveniji, to je 0,13 €/m3, je to posledica cene izpred dobrih 10 let. Pretekle metodologije niso omogočale dvigov cen razen v primerih novih storitev, zato smo ceno v zadnjih štirih letih kar dvakrat povečali, in sicer z 0,11 € na 0,13 € ali za 20 odstotkov. Lastna cena, ki pokrije tudi amortizacijo oz. bodočo najemnino, pa je 0,26 €/m3 ali še enkrat več kot od trenutno veljavne cene. To bomo sedaj lahko povečali, pa še vedno bo nižja kot drugod, saj se cene pri novih čistilnih napravah gibljejo od 0,50 €,« razlagajo v JEKO-IN-u.
Za občino Piran so po besedah vodje službe za odnose z javnostmi Katje Pišot odločitev vlade o prenosu pristojnosti za določanje cen komunalnih storitev na občine zelo verjetno pomeni prenehanje soglasja za odlaganje odpadkov znotraj občine, odvažati jih bo treba nekam drugam, zato pričakujejo znatno povišanje cene, ki pa je odvisna tudi od rezultata javnega razpisa. Pri določanju cen nameravajo upoštevati ekonomske kriterije, »ki omogočajo nadaljnje delo, razvoj in normalno vzdrževanje komunalne infrastrukture«. »Podpiramo enotno metodologijo določanja cen. Slednja pa še ne pomeni, da bodo cene po Sloveniji izenačene, saj je sama struktura odvisna od več dejavnikov, tudi vlaganja s strani občin se močno razlikujejo. Pomembno je, da metodologija na osnovi realnih izračunov omogoča ustrezne prihodke za redno vzdrževanje in razvoj infrastrukture, ki je v mnogih primerih že močno zastarela in dotrajana,« pravi Katja Pišot.
Z odločitvijo vlade o prenosu pristojnosti za določanje cen komunalnih storitev na občine se strinjajo v občini Metlika. Mirjana Adlešič je za Mladino pojasnila, da zato, ker so občine odgovorne za izvajanje lokalnih gospodarskih javnih služb in za uspešnost poslovanja lastnih javnih podjetij. »Ker bo komunalna infrastruktura v lasti in evidencah občine in ne več med sredstvi javnega podjetja, bo občina določala prodajno ceno, ki bo zagotavljala pozitivno poslovanje javnega podjetja in potrebno obnovo infrastrukture. V občini Metlika že nekaj let nismo spreminjali cen, zato se težave že kažejo pri vodooskrbi, ravnanju z odpadki in odvajanju odpadnih vod, saj ni dovolj sredstev za vse potrebne rekonstrukcije (predvsem vodovodnega omrežja) v občini,« pravi Adlešičeva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.