Deja Crnović

 |  Mladina 32  |  Politika

Koliko bo stal podiplomski študij?

Začetek šolskega leta se bliža, razpisa za sofinanciranje pa ni

Pred leti so šli študentje zaradi šolnin na ulice

Pred leti so šli študentje zaradi šolnin na ulice
© Borut Peterlin

Bolonjska reforma je v slovenskem visokem šolstvu uvedla nova poimenovanja stopenj
izobrazbe in s tem tudi nove zaplete pri sofinanciranju študijskih programov. Tako sta prvi dve bolonjski stopnji študija financirani v celoti, kar pomeni, da študentje po bolonjskem sistemu do diplome in bolonjskega magisterija pridejo brezplačno. Nekoliko pa se je zataknilo pri tretji bolonjski stopnji - bolonjskem doktoratu, na katerega se lahko letos neposredno vpišejo tisti, ki so diplomirali še po starem sistemu.
Za tretjo bolonjsko stopnjo in stare podiplomske programe ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo namreč sploh še ni objavilo razpisa za sofinanciranje v šolskem letu 2009/2010, čeprav se roki za prijavo na podiplomski študij nezadržno bližajo. Sklep o sofinanciranju podiplomskega študija je bil sicer sprejet že leta 2001, vendar pa lanska uredba o spremembah Uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov, članic univerz, ne določa več najpoznejšega datuma objave razpisa. Glede na to, da je napovedana cena za letnik podiplomskega študija na ljubljanski univerzi na družboslovnih in humanističnih smereh približno 3000 evrov, je zaradi zamude v nevarnosti dostopnost podiplomskega študija nasploh, saj ne gre za majhne zneske, sploh če upoštevamo, da je za študij po 3. bolonjski stopnji treba plačati šolnino za tri letnike. »S sofinanciranjem je država v preteklih letih vsaj delno izboljšala dostopnost podiplomskega študija, zato je zavlačevanje oziroma zamuda MVZT z objavo razpisa letos pri študentih vzbudila skrb in jih postavlja v negotov položaj,« pravi Danijel Bandelj, predsednik Študentske organizacije Slovenije. »Tako študenti t. i. starih podiplomskih programov kot tudi študenti, ki se vpisujejo v programe tretje bolonjske stopnje, ne vedo, kolikšna bo višina njihovih šolnin. Nadaljevanje študija pa seveda ne more in ne sme biti odvisno od tega, ali ti je uspelo v preteklih nekaj letih dovolj privarčevati, ali od tega, če boš morda naslednji teden na loteriji zadel zmagovito kombinacijo, zato mora biti šolnina čim nižja in znana v kar se da kratkem času.«
Lani je bil razpis objavljen sredi julija, letos pa naj bi se na ministrstvu zavleklo zaradi prilagajanja novim razmeram. Bolonjski doktorski programi so razpisani prvič, prav tako se povečuje število študentov na podiplomskem študiju, zato na ministrstvu napovedujejo celostno ureditev financiranja visokošolskega sistema, tudi financiranje podiplomskega študija. Po odprtem pismu študentske organizacije so se na ministrstvu sicer odzvali, da bodo razpis objavili v čim krajšem času, študente pa so nekoliko pokroviteljsko obvestili, da je študij po 2. bolonjski stopnji povsem brezplačen.
V preteklosti je država sofinancirala več kot polovico letne šolnine za podiplomski študij, od 60 do 80 odstotkov letne šolnine. Se bo morda letos ta odstotek povečal?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.