Staš Zgonik

 |  Mladina 32

Aljažev stolp in polarizacija

Dva simbola slovenstva

Aljažev stolp (izvirna različica)

Aljažev stolp (izvirna različica)
© Matej Leskovšek

Združenje Prijatelji Triglava, ki zadnja leta neformalno skrbi za Aljažev stolp, je minulo soboto uresničilo napovedi in na vrhu Triglava pripravilo protestni shod v znak nestrinjanja s prestavitvijo stolpa v dolino, v Planinski muzej v Mojstrano, in nadomestitvijo z repliko, kar naj bi načrtovala Planinska zveza.
Organizator protesta Tine Štular je razložil, da se nikakor ne strinjajo s prestavitvijo stolpa v muzej, »kjer se bo na njem nabiral prah in kjer ga bi videla omejena množica ljudi v omejenem času. Le tukaj lahko pomeni tisto, kar pomeni nam, ki ga nosimo v srcu.« Aljažev stolp je po njegovih besedah več kot samo simbol slovenstva, je eden redkih simbolov slovenstva, ki jih ni porušil noben tujec in noben drug gospodar, ki je nasilno gospodaril na tem koščku zemlje. Privoščil si je tudi nekoliko neposrečeno primerjavo: »Tudi v Triglavu je del tiste besede, s katero najraje označimo Slovenijo. To je 'lav'.« Na shodu so se, je dejal, zbrali preprosti ljudje, ne govorci ne politiki.
No, nekaj politikov je vendarle bilo tam. Nekateri udeleženci letnega tabora SDS v Lepeni so tradicionalni vzpon na Triglav ob koncu tabora priročno združili z udeležbo na protestu, ki je bil ravno na isti dan. Seveda z Janezom Janšo na čelu. Ta je menil, da zamisel o prestavitvi stolpa razdvaja. »V slovenskih gorah je dovolj prostora za vse, za različne barve zastav, in Aljažev stolp je tukaj postavljen zato, da stoji tukaj in pozdravi tiste, ki se potrudijo in pridejo na vrh Triglava,« je povedal za POP TV.
Dva dni po protestnem shodu se je na vrh Triglava odpravila tričlanska skupina strokovnjakov Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Ogledala si je stolp, vzela vzorce materiala ter poslikala in popisala stanje objekta. O prvih vtisih strokovnjaki ne želijo govoriti, saj želijo najprej opraviti analize odvzetih vzorcev, nato pa bodo o svojih izsledkih obvestili javnost. Predvidoma sredi prihodnjega meseca, so povedali v ZVKD.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.