Urša Marn

 |  Mladina 32

Prekmurska kuhinja

Župan Anton Štihec je na javnem razpisu favoriziral ponudnika

Župan Anton Štihec

Župan Anton Štihec
© Ivan Gerenčer / Delo

Mestna občina Murska Sobota je aprila letos objavila javno naročilo za izbiro cenovno najugodnejšega ponudnika za pripravo in natis Soboških Novin. Gre za občinsko glasilo, ki izhaja enkrat na mesec v 7000 izvodih in navadno obsega 36 strani. Eden od pogojev javnega naročila je bil, da ponudnik v zadnjih šestih mesecih ni imel blokiranega računa. Ponudbo je oddalo sedem tiskarskih podjetij, občina pa je po pogajanjih kot cenovno najugodnejšo izbrala ponudbo Tiskarne Klar v lasti soboškega podjetnika Antona Klara, in to čeprav je imela ta tiskarna v zadnjih šestih mesecih blokirane račune kar pri treh bankah in torej ni izpolnjevala pogojev javnega naročila.
A tu se zgodba še ne konča. Ko je na napako opozoril eden izmed izpadlih ponudnikov, je soboški župan in član SDS Anton Štihec odločitev o oddaji javnega naročila preklical, občina pa je sredi julija začela nov postopek zbiranja ponudb. Formalni razlog za razveljavitev prvega javnega naročila je bil, da »predmet javnega naročila ni bil dovolj natančno opredeljen«.
Pomenljivo je, da je pri ponovljenem javnem naročilu predmet naročila ostal enak, spremenili pa so se pogoji. Po novem občina od ponudnikov ni več zahtevala dokazila, da v zadnjih šestih mesecih niso imeli blokiranega računa, s čimer je sodelovanje pri naročilu znova omogočila tudi Tiskarni Klar. Po odpiranju štirih prispelih ponudb in pogajanjih je občina konec julija kot cenovno najugodnejšo spet izbrala ponudbo Tiskarne Klar. Zanimivo je, da je bila cena, ki jo je ta tiskarna ponudila za pripravo in natis glasila Soboške Novine najvišja med prispelimi ponudbami, tiskarna pa si je posel zagotovila šele v pogajanjih, ko je ceno za mišji rep spustila pod ceno drugih ponudnikov. To je bilo mogoče zato, ker je bilo odpiranje ponudb javno, to pomeni, da so lahko vsi ponudniki izvedeli za vse ponudbene cene konkurentov. »Ravno v tem je smisel pogajanj, da vsi ponudniki izvedo za najnižjo ceno in tako na pogajanjih lahko ponudijo še nižjo ceno, če želijo pridobiti posel,« pravi Štihec.
S prirejenim javnim naročilom je Tiskarna Klar prišla do posla, ki je na letni ravni vreden približno 86.000 evrov. Če bi Štihec spoštoval zakon o javnem naročanju, bi moral že pri prvem javnem naročilu ponudbo Tiskarne Klar izločiti kot nepopolno, se pravi, da te tiskarne sploh ne bi bil smel vključiti v pogajanja. Toda Štihec tega ni naredil. Nasprotno. Ko je postalo očitno, da Tiskarna Klar ne izpolnjuje pogojev javnega naročila, je pogoje prilagodil tako, da je tiskarna po ponovitvi javnega naročila posel vendarle dobila. Zakaj je Štihec dal prednost prav Tiskarni Klar, ni povsem jasno. Mogoče je to storil zato, ker je že doslej tiskala Soboške Novine. Kakorkoli že - celoten postopek javnega naročanja je bil izpeljan tako sporno, da bi bil v vsaki urejeni pravni državi župan dolžan ponuditi odstop.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.