Urša Marn

 |  Mladina 32

Anarhija v občini

Odločitev na podlagi neveljavnega pravilnika?

Zaradi premajhne aktivnosti občin in države pri reševanju prostorske stiske v vrtcih se starši odklonjenih otrok združujejo v civilnih pobudah. Najdlje so šli v občini Grosuplje, kjer je predstavnica staršev odklonjenih otrok Ksenija Štibernik na upravnem sodišču vložila tožbo zoper odločbo in sklep grosupeljskega vrtca Kekec. Njen sin Enej, ki bo septembra dopolnil dve leti, je bil letos že drugo leto zapored odklonjen v vrtcu Kekec. Hkrati se je Štibernikova pritožila tudi ministru za šolstvo Igorju Lukšiču, parlamentarni komisiji za peticije in parlamentarnemu odboru za lokalno samoupravo, v kratkem pa namerava s problematiko seznaniti še varuhinjo človekovih pravic.
Štibernikovi se vztrajnost za zdaj obrestuje. Ugotovila je, da novi pravilnik o sprejetju otrok v vrtec, ki ga je občina Grosuplje sprejela pred nekaj meseci in po katerem imajo prednost pri sprejetju v vrtec mlajši otroci, ni bil objavljen v uradnem glasilu. To bi lahko pomenilo, da sta vrtec in občina Grosuplje odločitev o tem, kateri otroci bodo v šolskem letu 2009/2010 dobili mesto v vrtcu in kateri ne, sprejela na podlagi neveljavnega dokumenta. Marca lani sprejeta novela zakona o vrtcih predpisuje, da je občinski svet na predlog sveta vrtca dolžan sprejeti pravilnik o sprejetju otrok v vrtec, zakon o lokalni samoupravi in statut občine Grosuplje pa določata, da je občina pravilnik dolžna objaviti v uradnem glasilu. Grosupeljski župan Janez Lesjak se brani, češ da je bil novi pravilnik objavljen na oglasni deski uprave vrtca Kekec, na oglasnih deskah vseh enot vrtca in na spletni strani vrtca, prav tako so bili s pravilnikom seznanjeni vsi starši, ki so prejeli vlogo za sprejetje otroka v vrtec, saj so hkrati z vlogo dobili tudi spremenjena merila za sprejetje v pisni obliki. Tisti starši, ki so vlogo za sprejetje oddali pred spremembo meril, pa so bili pisno obveščeni, naj vlogo dopolnijo v skladu s spremenjenimi merili. Toda to ne spremeni dejstva, da novi pravilnik ni bil objavljen v uradnem glasilu.
Če bo Štibernikova v upravnem sporu dokazala, da pravilnik ni veljaven, bo moral grosupeljski vrtec celoten postopek sprejemanja otrok ponoviti. To bi bilo lahko skrajno neprijetno za starše, ki so doslej mislili, da imajo njihovi otroci jeseni že zagotovljeno mesto v vrtcu Kekec.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.