Jure Erznožnik

 |  Mladina 32  |  Družba

Igre \"dušenja\"

Ko zadihanemu sošolcu vrstniki na njegovo željo z močnim pritiskom na prsnico in na vratne žile zavestno onemogočijo dihanje in s tem dotok kisika v možgane, ta doživi »novo občutje«, podobno halucinacijam, nato pa se onesvesti. Brez pomoči lahko tudi umre.

Ko je 4. junija letos sobarica Swissôtelovega hotela Nai Lert Park v središču Bangkoka v garderobni omari našla obešeno truplo 72-letnega ameriškega zvezdnika Davida Carradina, ki je v sedemdesetih letih zaslovel s televizijsko serijo Kung Fu, nastopil v kakih petdesetih filmih, med drugim tudi v filmih Kill Bill, so njegovi družinski člani in menedžer pohiteli z zagotovili, da ni mogoče, da bi šlo za samomor, saj naj bi bil Carradine prekipeval od življenjske moči. Prepričani so bili, da je šlo za nesrečo ali za umor, a policija je razlago o slednjem, kljub indicem, da naj bi bili v zadevo vpleteni lokalni travestiti, zaradi neobstoja materialnih dokazov naposled ovrgla. Tajska forenzična patologinja Khunying Pornthip Rojanasunand pa je zaradi položaja in stanja trupla v omari od začetka nakazovala, da so v tem primeru prisotne najmanj štiri od šestih učbeniških prvin, ki govorijo v prid temu, da se je ostareli bojevnik najverjetneje samozadovoljeval na precej poseben način, ki pa vsaj psihiatrom in patologom ni neznan. Carradine naj bi bil v omari povsem gol, okrog vratu in okoli spolovila naj bi bil imel zadrgnjeno najlonsko vrv, bil naj bi naličen, na postelji pa naj bi bili našli žensko erotično perilo. Šlo je torej za nesrečo. Čeprav so različni raziskovalci pojav avtoerotične (za)dušitve nekoč pripisovali le mlajšim dečkom, je danes znano, da je prisoten pri pripadnikih obeh spolov v vseh življenjskih obdobjih. Glavna »sestavina« te spolne prakse, fetiša, ki ga označuje tudi termin asfiksiofilija, je užitek, ki naj bi ga zagotavljal zmanjšan dotok kisika v možgane, hipoksija, saj naj bi ta povzročala evforično stanje, blage halucinacije in posebej močno erekcijo pri moških. Znatno zmanjšanje dotoka kisika, ki ga nekateri dosežejo tako, da si na glavo nadenejo plastično vrečko, drugi pa si okrog vratu zadrgnejo vrv, šal ali ruto, je seveda nevarno, saj kmalu povzroči nezavest, ta pa se, če ni pravočasne ponovne vzpostavitve dihanja, konča z zadušitvijo. Dokler so v takšno početje vpletene »odgovorne« odrasle osebe, je to njihova osebna izbira, ko pa zaradi njega v nevarnih igrah začne umirati vse več otrok, je treba začeti biti plat zvona.

Igra z ruto

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.