Peter Petrovčič

 |  Mladina 33  |  Politika

Sistematično nad slovensko manjšino

V večno zgodbo dvojezičnih tabel poleg avstrijske politike vpleteno še sodstvo in tožilstvo

Nestrpna politika?

Nestrpna politika?
© Denis Sarkić

Avstrijski mediji so razkrili afero vplivanja lokalne deželne politike na avstrijskem Koroškem na tamkajšnje sodstvo in tožilstvo. Znotraj afere pa se je znašla tudi slovenska manjšina, saj je med dokaznim gradivom tednik Falter izpostavil prav politično vodenje tožilskih postopkov zoper lokalne deželne politike, ki se že leta borijo proti dvojezičnim napisom.
Zgodba sega v začetek leta 2006. Takrat sta bila tedanji deželni glavar Jörg Haider in tedanji deželni svetnik za promet Gerhard Dörfler kazensko ovadena, ker sta bila kolovodji prestavljanja enojezičnih krajevnih tabel, s čimer sta preprečila postavitev dvojezičnih tabel, ki jih že leta zahteva ustavno sodišče. Kazenski postopek zoper Haiderja je bil ustavljen po zakonu ob njegovi smrti, objavljeni dokumenti pa kažejo, da bi ga tako ali tako rešilo lokalno pravosodje. Postopek zoper Dörflerja, ki je kot glavar nasledil Haiderja, je namreč tožilstvo ustavilo zato, ker se »ni zavedal kazenskopravnih razsežnosti svojega početja«. Dörfler je po poklicu bančni uslužbenec. Iz poročila tožilstva izhaja, da bi na enak način ustavili tudi postopek zoper Haiderja, in to kljub temu, da je bil po izobrazbi pravnik in na začetku svoje poklicne poti celo asistent pri predmetu ustavno pravo na tamkajšnji univerzi. S praktično enako utemeljitvijo je tožilstvo ustavilo neki drug kazenski postopek zoper Dörflerja, ko je prav tako preprečil postavitev dvojezične table leta 2004. Ker je odtujitev ali prestavljanje cestnoprometnih znakov kaznivo dejanje po vsej EU, je povsem jasno, da je šlo za politično odločitev tožilstva. In da Haiderjeva opcija uspešno nadzoruje lokalne organe pregona ...
Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) se je seveda odzval takoj in ostro. Njihov podpredsednik, sicer odvetnik v Celovcu, Rudi Vouk ni mogel skriti razočaranja nad dejstvom, da nasproti manjšine ne stoji zgolj vodilna koroška politična opcija, pač pa tudi državni organi: »Počutim se, kot da bi me dobesedno zajebavali.« In kako so se na dejstvo, da poleg politike s slovensko manjšino to sistematično počne tudi avstrijski državni aparat, odzvali pristojni na slovenski strani? Zunanje ministrstvo se ni odzvalo, obljubljajo pa, da pozorno spremljajo dogajanje v zvezi s problematiko dvojezičnih tabel in da se »ta problematika kontinuirano sproža ob srečanjih z avstrijskimi sogovorniki na različnih nivojih«. Lepa priložnost bo torej obisk avstrijskega kanclerja v Sloveniji prihodnjo sredo. Javno pa se ni odzval niti Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi minister Boštjan Žekš. Zakaj? Odgovarjajo, da zato, ker jih nihče ni nič vprašal. Pa smo jih vprašali mi. In je minister pojasnil, da obžaluje aktualne dogodke, oglasil pa se ni, ker »gre pri tem po našem mnenju le posredno za problem dvojezičnih tabel, v bistvu pa za problem delovanja pravnega sistema in pravne države v Avstriji. To je seveda popolnoma notranji problem države Avstrije in ne bi bilo prav, če bi se mi kot organ slovenske države vmešavali v to« ... Manjšine očitno ne zajebava samo Avstrija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.