Vanja Pirc

 |  Mladina 33

Javna hiša

Granda in Možina ogorčena nad bloganjem Širčeve

Možina

Možina
© Borut Peterlin

V prejšnji ministrski ekipi sta blogala ministra Žiga Turk in Dimitrij Rupel, zdaj pa to počne ministrica za kulturo Majda Širca in v dveh nedavnih objavah se je obregnila ob RTV-hišo. V prvi se je razpisala o intervjuju z direktorjem TVS Jožetom Možino, ki ga je julija objavila Družina, v drugem pa je opisala svoje sodelovanje z RTV in zapis končala z ugotovitvijo, da je nacionalka medtem postala »javna hiša«.
Ker se vodstvo RTV v zadnjem času na vsakršne kritike odziva s protinapadi, na odziv seveda nismo čakali dolgo. Možina je za Dnevnik dejal, da nekulturno ravnanje ministrice Majde Širca »presega neko zdravo mejo«. »Nekateri celo govorijo že o bolezenskih znakih oz. paranoji,« je dodal. Še bolj ogorčen je bil predsednik programskega sveta Stane Granda; predsednika vlade Boruta Pahorja je pozval, naj premisli o ministrskem položaju Širčeve, saj naj bi bila oznaka »javna hiša« povsem nesprejemljiva, ministričin ton pa nekaj, »česar od člana demokratične slovenske vlade ne bi pričakovali«.
Odziv vodstva RTV je bil seveda pričakovan in tudi tokrat predstavljen kot boj proti političnim pritiskom, čeprav so bili prav šefi RTV na položaje imenovani s politično podporo prejšnje oblasti. Tudi Granda, ki je na položaju nasledil »nekdanjega predsednika nekdanje totalitarne stranke« Janeza Kocijančiča. A ker je podpiral pravo politično stran, si je, drugače od njega, med vodenjem sveta smel privoščiti »nepolitično« vodenje štaba kandidata desnice za župana Ljubljane Franceta Arharja.
Granda je sicer že takoj ob izvolitvi v programski svet RTV priznal, da RTV-hiše ne pozna. Dejal je, da posluša javni radio, da javne televizije ne gleda ravno veliko in da ne ve, kaj je multimedijski center RTV. Takratna opozicija, v katero je sodila tudi sedanja kulturna ministrica, izjave nekoliko presenetljivo ni pograbila in nemudoma zahtevala njegovega odstopa. Tako pa zdaj, ko ima moč, da bi zamenjala politično nastavljeno vodstvo RTV, a tega ne stori, Granda poziva k njeni zamenjavi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.