Deja Crnović

 |  Mladina 33

Letos na medijskem razpisu manj sredstev

Največ bosta po neuradnih podatkih dobila STA in Delo

Radio Marš - 19.900 EUR za projekt Marš informator

Radio Marš - 19.900 EUR za projekt Marš informator
© Marko Pigac

Čeprav je o medijskem razpisu za sofinanciranje medijskih vsebin, ki naj bi zagotavljal pluralnost in demokratičnost medijev v času ministra Vaska Simonitija, računsko sodišče izreklo negativno mnenje, je ministrstvo za kulturo, tokrat pod vodstvom Majde Širca, tudi letos podelilo sredstva medijem, čeprav slab milijon evrov manj kot lani.
Vendar veliko navdušenje nad državnim razdeljevanjem sredstev ostaja. Letos je na ministrstvo prispelo 346 popolnih vlog za tisti del razpisa, ki je namenjen tiskanim medijem, radijskim in TV-programom ter elektronskim publikacijam, med 50 projektov pa so razdelili 1,4 milijona evrov. Prednost so imele programske vsebine, namenjene slepim in gluhonemim v »njim prilagojenih tehnikah«. Letos je po še neuradnih podatkih daleč največ sredstev za posamezni projekt dobila Slovenska tiskovna agencija (STA) za projekt radijskih novic STA-R, ki je »namenjen ustvarjanju radijskih novic za različne radijske postaje«. Projekt je namenjen predvsem postajam, ki nimajo zadostne kadrovske zasedbe in finančne moči, da bi samostojno ustvarjale informativne oddaje.
Precej sredstev bo država letos namenila velikim medijskim hišam: Delu se obeta 143.411 evrov, polovica bo namenjena Sobotni prilogi, Delo revije oziroma revija STOP pa dobi slabih 30.000 evrov za projekt o izvirni slovenski glasbi. Dnevnik bo dobil slabih 35.000 evrov, Regionalni mediji, ki izdajajo brezplačnik Dobro jutro, pa slabih 80.000 evrov za izdajanje kulturne priloge. Večeru se obeta 42.124 evrov za projekt Večer TV, med dobitniki pa je tudi spletni portal Vest.si, ki je bil precej uspešen že na razpisu za avdiovizualne vsebine. Tokrat se mu obeta slabih 25.000 evrov za Vesti na Vesti, slabih 70.000 evrov bo namenjenih Radiu Študent, 20.000 pa Radiu Marš.
Strokovni komisiji je tokrat predsedoval Marko Milosavljević, ki je sicer nasprotoval takšnemu razdeljevanju sredstev medijem. »Sam menim, da je primernejša pomoč medijem prek različnih stimulacij in davčnih olajšav, vendar smo vsi člani komisije sprejeli delo zaradi gospodarske krize. Za spremembo medijskega zakona bo namreč potrebnih še nekaj mesecev, drugi ukrepi za pomoč medijem pa imajo dolgoročne učinke, zato se nam zdi, da je v času, ko so prav mediji zaradi krize v resnih težavah glede svojega obstoja, pravilno, da jim pomagamo s sredstvi iz razpisa.« Tako bo letos očitno poskrbljeno tudi za obstoj tednika Reporter, saj bo podjetje Prava smer, d. o. o., za projekt »Intervjuji v reviji Reporter« prejelo 76.500 evrov. Komisija je za Reporter sicer zapisala, da »gre za ostro politično profiliran medij, ki eksterno gledano prispeva k pluralnosti medijskega prostora, sam po sebi pa zanesljivo manj«. Namenili so jim 30 odstotno sofinanciranje. Nova revija pa bo letos za revijo Ampak dobila 49.000 evrov, samo v 30 odstotni vrednosti ocenjenega projekta.
Tednik Mladina se tudi letos iz načelnih razlogov na razpis ni prijavil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.