Urša Marn

 |  Mladina 33

Absurdno in nezasluženo

Kryžanowski ostaja v Petrolu, noče pa povedati, kaj bo delal

Marko Kryžanowski še vedno v Petrolu

Marko Kryžanowski še vedno v Petrolu
© Matej Leskovšek

Potem ko je Marko Kryžanowski zavozil Petrol in bil sporazumno razrešen s položaja predsednika uprave, kot po čudežu še naprej ostaja zaposlen v tem podjetju. Tak je bil dogovor z nadzornim svetom družbe, verjetno zato, da Kryžanowskemu ne bi bilo treba izplačati visoke odpravnine. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je zaradi odločitve nadzornikov zgrožen. V intervjuju za Objektiv je dejal, da je glede na poslovne odločitve Kryžanowskega, zlasti škodljivega lastniškega vstopa v Istrabenz, to »absurdno in nezasluženo«. »Upravo Petrola bi morali pravzaprav razrešiti krivdno, brez odpravnin,« je še dejal Lahovnik.
Kryžanowski naj bi v Petrolu ostal do izteka odpovednega roka, ni pa znano, kakšno delo naj bi v tem času opravljal in za kakšno plačilo se je dogovoril z nadzorniki. V Petrolu pravijo, da podrobnejših podatkov ne morejo sporočiti, ker »gre za osebne podatke iz pogodbe med zaposlenim in nadzornim svetom, ki jih ne moremo razkriti«. Kot pravna oseba zasebnega prava Petrol podatkov res ni dolžan sporočiti, saj tako določa zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Gre za podoben primer kot pri največji državni banki NLB, saj tudi ta javnosti ni želela razkriti vsebine individualne pogodbe z nekdanjim predsednikom uprave Marjanom Kramarjem in v njej zapisanega milijonskega zneska odpravnine. Toda tako kot pri Kramarju je tudi pri Kryžanowskem prav zaradi skrivalnic zgodba toliko zanimivejša za javnost.
Spomnimo se, da se je pred časom nekaj podobnega zgodilo v Slovenskih železnicah, a so bili tam, drugače kot pri Petrolu, s podatki bistveno radodarnejši. Potem ko je Matic Tasič odstopil s položaja generalnega direktorja Slovenskih železnic, mu je nadzorni svet družbe omogočil, da v družbi ostane zaposlen za določen čas kot dobro plačan svetovalec uprave, čeprav je ta takrat že imela štiri svetovalce. Nadzorniki so presodili, da lahko Tasič pomembno prispeva k izboljšanju poslovanja družbe, ki je že nekaj časa globoko v rdečih številkah. Iz Slovenskih železnic so brez zadržkov poslali podatke o tem, kakšno delo bo opravljal, in podatke o višini Tasičeve bruto plače. Nasprotno pa v Petrolu molčijo, kot da bi bil dogovor Kryžanowskega z nadzorniki nekaj zločinskega, kar je treba vsekakor skriti pred slovensko javnostjo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.