Deja Crnović

 |  Mladina 33

Pregl je “ustvarjal videz”, da se vmešava v delo

Protikorupcijska komisija o delovanju agencije za knjigo

Nedavno smo poročali o resnih očitkih, ki jih je še čisto sveži Javni agenciji za knjigo izrekla skupina na čelu z Iztokom Osojnikom. Opozarjala je na zasebne interese članov strokovne komisije za izbiro del na razpisu in tudi direktorja Slavka Pregla pri izbiri prejemnikov sredstev na podlagi razpisa.
Izkazalo se je, da je ena od knjig, ki bodo prejele sredstva iz naslova razpisa za izbiro kulturnih projektov na področju knjige za leto 2009, knjiga Slavka Pregla, čeprav jo je na razpis prijavila Vodnikova domačija in ne avtor sam. Pregl je takrat zatrdil, da se sam ni prijavil na razpis, hkrati pa ni nikoli kateri od založb prepovedal, da bi z njegovimi deli sodelovala na kakršnih koli razpisih. V pismu bralcev je v Mladini pozneje sporočil, da bo za knjigo Lutke iz sedmega nadstropja dobil honorar v višini 320 evrov bruto, kar naj bi pričalo o skromnih razlogih za vplivanje na rezultate razpisa.
Vendar ga je skupina kritikov prijavila komisiji za preprečevanje korupcije in ta je ta teden objavila pojasnilo, da je dovolj že samo to, da je bil »ustvarjen videz, da bi zasebni interes direktorja agencije lahko povzročil njegovo pristransko in neobjektivno delovanje«. V pojasnilu je komisija zapisala še, da direktor agencije ni imel nobenega vpliva na neodvisno strokovno komisijo, ki je določila, komu nameniti sredstva, prav tako pa naj bi bil direktor Pregl za pomoč prosil pravnega strokovnjaka, saj ni vedel, ali je dopustno podpisati odločbo o rezultatih razpisa, glede na to, da se je odločba nanašala tudi na njegovo avtorsko delo: »Po nasvetu pravnega strokovnjaka je pogodbo podpisal, ker ni bil on subjekt, ki se je prijavil na razpis.«
Tako komisija ugotavlja, da dejanskega vpliva direktorja JAK na postopek in izbiro avtorskih del, ki jih bo sofinancirala država, ni bilo, a hkrati opozarja, da konflikt interesov po 13. členu kodeksa ravnanja javnih uslužbencev nastane tudi v okoliščinah, »pri katerih je zasebni interes tak, da že sam po sebi ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje javnih nalog«. To pomeni, da se bo Pregl v bodoče moral izogniti vsem postopkom, povezanim z odločanjem o sofinanciranju svojih avtorskih del, tudi podpisovanju odločb, podobnih omenjeni.
Agencija se je z ugotovitvami komisije strinjala in se bo po novem izogibali videzu »pristranskega ali neobjektivnega delovanja«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.