Borut Mekina

 |  Mladina 33

Ta vesela šola

Nova slovenska instant šolska politika

Minister Lukšič med sprejemom nagrajencev in nagrajenk natečaja o drugačnosti

Minister Lukšič med sprejemom nagrajencev in nagrajenk natečaja o drugačnosti
© Borut Krajnc

V začetku julija je ministrstvo za šolstvo objavilo rezultate javnega razpisa Izvajanje projektov za inovativne in ustvarjalne pristope k poučevanju in učenju. Na njem je mariborska filozofska fakulteta dobila 438 tisoč evrov, koprska pedagoška fakulteta pa 800 tisoč evrov. Gre za ogromne zneske; približno milijon evrov je prispeval evropski socialni sklad, 200 tisoč evrov pa Slovenija, pri čemer je še najbolj presenetljivo, da morata obe instituciji denar potrošiti do 15. septembra. Skratka, v približno dveh mesecih. Kako je mogoče porabiti približno 16 tisoč evrov na dan?
Dr. Ana Vovk Korže z oddelka za geografijo mariborske filozofske fakultete pojasnjuje, da bodo za nekaj manj kot pol milijona evrov izdelali 10 tematskih učnih poti z brošuro, kartami in učnimi tablami na terenu ter učni poligon s 16 ekromediacijskimi objekti, kot je denimo rastlinska čistilna naprava. Temu sledijo še knjižica in nekatera gradiva. Pripravili bodo tudi tri filme in sklop priročnikov ter gradiv za obvezne prakse za okoljsko izobraževanje. Koržetova pojasnjuje, da se je njena skupina ukvarjala z učnimi potmi in poligonom vse leto, ko pa se je pojavil omenjeni razpis, so videli, da so projekt sposobni izpeljati, ne glede na kratek rok.
A še večji izziv - kako potrošiti 800 tisoč evrov v dveh mesecih - je pred koprsko pedagoško fakulteto. Dekanica fakultete dr. Mara Cotič je pojasnila, da bo denar v okviru projekta porabljen za »razvoj inovativnih in ustvarjalnih pristopov k učenju in poučevanju«, za pregled odprtih vprašanj na področju vzgoje in izobraževanja in za »pilotno uvajanje modela na področju spoprijemanja z nasiljem in zdravega življenjskega sloga«. Za zdaj pri tem sodeluje 134 ljudi, šlo naj bi za vrhunske strokovnjake in dobre praktike s področja vzgoje in izobraževanja.
Kljub poletnim mesecem, pravi Cotičeva, so strokovnjaki že začeli intenzivno delati. Časa ni več veliko, za izstavitev računov je le še nekaj tednov. Delo vključuje »branje in pregled izbrane in relevantne strokovne literature«, analize domačih in mednarodnih raziskav s področja vzgoje in izobraževanja, pregled dokumentov, smernic, poročil sodelovanja na delovnih sestankih, soočanje spoznanj in pogledov različnih znanstvenih disciplin in iskanje rešitev, »ki bodo prispevale h kakovosti slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema«. Večino denarja naj bi porabili za avtorske honorarje in plače, okrog 110 tisoč evrov pa za materialne stroške.
Delo, ki ga bosta opravili skupini na obeh fakultetah v pičlih dveh mesecih, je res impozantno. Zdi se skorajda neverjetno, da sta obe skupini za to, da sta izbrani na razpisu, izvedeli šele julija. Če pa sta bili obe skupini resnično izbrani na javnem razpisu, se pri tem postavlja drugo vprašanje: slovenski pedagoški strokovnjaki naj bi s tem dejansko opravili pomembno delo pri pisanju podlag za novo slovensko izobraževalno politiko oziroma za tako imenovano Belo knjigo o izobraževanju. To pa je minister Igor Lukšič aprila obljubil v dveh letih, na podlagi obširne javne razprave, »novega, temeljitega, sistematičnega premisleka«, okroglih miz in podobno, ne pa na hitro, do 15. septembra, v počitniških mesecih. Kakorkoli, nov premislek o slovenskem šolstvu bo gotovo črpal tudi iz omenjene instantne raziskave.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.