Borut Mekina

 |  Mladina 33

Katarina je nedolžna

Kako globoko je Katarina Kresal vpletena v »zlorabe in manipulacije«?

Katarina Kresal

Katarina Kresal
© Borut Peterlin

Z zdravstvenega ministrstva so sporočili, da pravkar izvajajo nadzor nad Zbornico fizioterapevtov. Komisija ministrstva naj bi predvidoma do konca septembra izdala odločbo, s katero lahko javna pooblastila zbornici tudi odvzamejo. Kot je znano, je zadevo sprožila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Ta je pred mesecem presenetila z izjavo, da »takšnih zlorab in manipulacij v petih letih, odkar delujem kot informacijska pooblaščenka, še nisem videla«. Nadzorniki Musarjeve so namreč med več kot pol leta trajajočim preverjanjem, ki še vedno poteka, odkrili, da si je Zbornica fizioterapevtov, ki jo vodi Friderika Kresal, z različnimi manipulacijami nezakonito pridobila osebne podatke več sto fizioterapevtov. Na tej podlagi ji je zdravstveno ministrstvo podelilo javno pooblastilo, ki je povezano tudi z velikimi prihodki. Vsak fizioterapevt mora namreč v sedmih letih pridobiti 12,5 licenčne točke, te pa dobi z usposabljanji, ki jih seveda za plačilo organizira zbornica.
Kako je pravzaprav Kresalova zbrala za več fasciklov osebnih podatkov in dokumentov za skoraj tisoč fizioterapevtov? Informacijska pooblaščenka je v odločbi ugotovila, da je Kresalova osebne podatke zbirala tudi prek podjetja Vita sana, d. o. o. Fizioterapevti, ki so se želeli izobraževati, so morali dostaviti osebne dokumente, fotokopije osebnih izkaznic ali diplom. V odločbi informacijske pooblaščenke piše, da je bilo v postopku inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da za Zbornico fizioterapevtov dejavnost strokovnih izobraževanj, vsaj od junija 2004, opravlja družba Vita sana, d. o. o. Številni fizioterapevti, ki so v postopku nadzora presenečeno ugotovili, da naj bi bili člani zbornice, so informacijski pooblaščenki povedali, da so se udeležili zgolj tečajev.
Podjetje Vita sana, d. o. o., je torej precej ključno v zadevi, lahko se zgodi, da ga bo zaradi sporne obdelave osebnih podatkov v naslednjem koraku pod lupo vzela tudi informacijska pooblaščenka. Pomembno je še nekaj drugega: iz sodnega registra izhaja, da je približno 40 odstotkov ustanovnega kapitala za to podjetje prispevala notranja ministrica Katarina Kresal, ki je bila do leta 2000 tudi direktorica Vita sane, d. o. o. Pri tem se postavlja vprašanje, kako globoko je bila Katarina Kresal, sicer ena najglasnejših zagovornic pravne države v sedanji koaliciji, udeležena pri omenjenih »zlorabah in manipulacijah«.
Ministrica je odgovorila, da v času, ko je bila lastnica in zastopnica podjetja Vita sana, d. o. o., to podjetje ni izvajalo izobraževanj za zbornico. Vendar je morala biti Kresalova tudi po letu 2000 dobro obveščena o vseh dejstvih. Kot izhaja iz dokumentacije, ki jo hranijo na zdravstvenem ministrstvu, je Kresalova zbornico potem zastopala kot odvetnica. V tej vlogi je tudi nasprotovala komisiji ministrstva za zdravje, ki je želela že leta 2005 preveriti članstvo. V zapisniku o obisku komisije ministrstva za zdravje na sedežu Zbornice fizioterapevtov 6. decembra 2005 piše, da so bili tam prisotni predstavniki odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, »zanjo odvetnica Katarina Kresal in odvetniški kandidat Matej Podlipnik, pooblaščenec«. Komisija ministrstva za zdravje je predlagala, da se opravi vpogled v število članov zbornice in vpogled v članarino zbornice, Kresalova pa je temu nasprotovala, saj članarina menda ni bila obvezna in na tej podlagi ministrstvo ne bi moglo sklepati o dejanskem številu aktivnih članov. Kresalova je sicer že javno dejala, da kot zastopnica svoje mame oziroma njene zbornice za njena dejanja ne more biti odgovorna. Kar formalnopravno gotovo drži.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.