Barack Obama

 |  Mladina 33  |  Svet

Zakaj je potrebna reforma zdravstvenega sistema?

Ne gre za politiko, temveč za življenje in blaginjo ljudi. Gre za ljudi.

V Združenih državah Amerike poteka burna razprava o prihodnosti našega zdravstva. V preteklih nekaj tednih je bila medijska pozornost namenjena najglasnejšim, nismo pa slišali glasov več milijonov Američanov, ki se vsak dan tiho bojujejo s sistemom, ki pogosto bolj koristi zavarovalnicam kot zavarovancem.
To so ljudje, kot je Lori Hitchcock, ki sem jo prejšnji teden spoznal v New Hampshiru. Lori je samozaposlena in skuša posel spraviti na noge, a ker ima hepatitis C, ne najde zavarovalnice, ki bi jo bila pripravljena zavarovati. Druga ženska je pripovedovala, da je zavarovalnica ni bila pripravljena zavarovati za bolezni, povezanimi z notranjimi organi, ker je bila pri petih letih udeležena v prometni nesreči. Nekemu moškemu so prekinili zavarovanje sredi kemoterapije, ker je zavarovalnica odkrila, da je imel tudi žolčne kamne, za kar pa ni vedel, ko je sklenil zavarovanje. Ker zdravljenja ni nadaljeval, je umrl.
Vsak dan slišim vse več takšnih zgodb, zato si tako vneto prizadevamo, da bi že letos potrdili reformo zdravstvenega zavarovanja. Verjetno mi 46 milijonom nezavarovanih Američanom ni treba posebej razlagati, kako pomembna je, vendar je pomembna tudi za tiste, ki imajo urejeno zavarovanje.
Predlagana reforma bo poskrbela za večjo trdnost in varnost vseh Američanov iz štirih glavnih razlogov.
Prvič, kdor nima zavarovanja, bo lahko izbral kakovostno, ugodno zavarovanja zase in za družino - in to zavarovanje bo ostalo enako ne glede na menjavo bivališča, službe in brezposelnost.
Drugič, z reformo bomo ukrotili astronomske stroške zdravstva, kar bo družinam, podjetjem in državi prihranilo veliko denarja. Prihranili bomo na stotine milijard dolarjev, ki zdaj izpuhtijo v neučinkovitih zveznih zdravstvenih sistemih, kot sta Medicare in Medicaid, ter v neučinkovitih nadomestilih zavarovalnicam, ki ne naredijo nič za boljše zdravstvo, temveč jih skrbi le lastni dobiček.
Tretjič, ker bo Medicare učinkovitejši, bo več davkoplačevalskega denarja namenjenega neposredno skrbi za upokojence namesto bogatenju zavarovalnic. S tem ostareli ne bodo le uživali ugodnosti, ki so jim jih obljubili, temveč bo zagotovljena tudi dolgoročna čilost sistema Medicare, da bodo brez skrbi tudi prihodnje generacije upokojencev. Z reformami bomo tudi znižali znesek, ki ga upokojenci plačujejo za zdravila na recept.
In končno bo reforma vsem Američanom zagotovila nekaj temeljnih porabniških pravic, zaradi katerih bodo navsezadnje zavarovalnice morale prevzeti svoje odgovornosti. Raziskava javnega mnenja iz leta 2007 je pokazala, da so zavarovalnice v preteklih treh letih zaradi diskriminacije oškodovale več kot dvanajst milijonov Američanov z že obstoječimi zdravstvenimi težavami in stanji. Zavarovalnice jih niso hotele zavarovati, pokriti stroškov zdravljenja določenih bolezni ali pa so jim zaračunale višjo zavarovalnino.
Temu bomo naredili konec. Reforma bo zavarovalnicam preprečila, da bi zavrnile plačilo zdravljenja zaradi zdravstvene zgodovine zavarovanca. Prav tako ne bodo smele prekiniti zavarovanja sredi bolezni ali zmanjšati obsega kritja, ko bi ga bolnik najbolj potreboval. Ne bodo smele samovoljno omejevati vsote, do katere bi bile pripravljene pokriti stroške zdravljenja v enem letu oziroma v celem življenju. Država bo omejila tudi cene samoplačniških zdravstvenih storitev. Nihče v ZDA ne bi smel bankrotirati zaradi bolezni.
Najpomembnejše pa je, da bodo zavarovalnice morale plačati rutinske in preventivne preglede ter presejalne teste, kot sta mamografija in kolonoskopija. Ni razloga, da ne bi bolezni, kot sta rak dojk in prostate, zajezili že ob izbruhu. To ni le pametno, temveč tudi rešuje življenja in navsezadnje znižuje stroške.
Za to gre v reformi. Kdor še ni zavarovan, bo po sprejetju reforme imel kakovostne, cenovno primerne možnosti za to. Kdor je že zavarovan, pa bo lahko računal na to, da mu niti zavarovalnica niti državni birokrati ne bodo mogli preprečiti dostopa do oskrbe, ki jo bo potreboval. Izbranega zdravnika bodo zavarovanci lahko obdržali, prav tako vrsto zavarovanja. Ne bomo dobili čakalnih vrst in država ne bo prevzela zdravstvenega zavarovanja. Odločitve, povezane z zdravjem, bodo v rokah zavarovancev in zdravnikov, ne pa birokratov in zavarovalnic.
Dolga, živahna razprava o zdravstvu, ki poteka že nekaj mesecev, je pozitivna. Prav to je bistvo ZDA. A treba bo zagotoviti, da se pogovarjamo drug z drugim, ne drug mimo drugega. Zagotovo se kdaj ne bomo strinjali, vendar bodo to vprašanja, povezana z resničnim dogajanjem, ne pa napačno razlaganje stvari, ki niso niti od daleč podobne dejanskim predlogom. Gre za zapleteno in pomembno zadevo, zato je treba o njej resno razpravljati.
Kljub vsemu, kar smo videli na televiziji, sem prepričan, da se resna razprava odvija tudi po domovih povsod po ZDA. V preteklih nekaj letih sem prejel nešteto pisem in vprašanj o zdravstvu. Nekateri ljudje so naklonjeni reformam, drugi imajo pomisleke, skoraj vsi pa se zavedajo, da je nekaj treba ukreniti. Skoraj vsi vedo, da morajo zavarovalnice postati odgovorne in Američanom zbuditi izrazitejši občutek trdnosti in varnosti, ko gre za njihovo zdravstveno oskrbo.
Prepričan sem, da bomo dosegli soglasje in zastavljeni cilj, ko bomo slišali vsa mnenja in storili vse potrebno. Že zdaj smo bliže potrditvi reforme, kot smo bili kadarkoli doslej. Na svoji strani potrebujemo tudi ameriško zvezo medicinskih sester in ameriško zdravstveno zvezo, saj prav zdravstveno osebje iz prve roke ve, kako krvavo potrebna je reforma. V kongresu se strinjamo s približno 80 odstotki tistega, kar bi radi dosegli. Našim prizadevanjem, da bi bila zdravila na recept za upokojence dostopnejša, pritrjujejo tudi farmacevtske družbe. Takšno politiko podpira ameriška zveza upokojencev in se strinja, da mora biti reforma sprejeta že letos.
V prihodnjih tednih bodo ciniki in nasprotniki reforme še vedno pritiskali na struno strahu in skrbi, da bi želi politične koristi. A kljub strašljivi taktiki je v resnici najbolj strašljiva - in tudi dejansko tvegana - možnost, da se ne bi zgodilo nič. Če bomo ohranili sedanje stanje, bo tudi v prihodnje vsak dan izgubilo zavarovanje 14.000 Američanov. Premije se bodo še naprej zviševale, primanjkljaj bo naraščal, zavarovalnice pa bodo še naprej kovale dobiček z diskriminacijo bolnikov.
To ni prihodnost, kakršno si želim za svoje in vaše otroke. To tudi ni prihodnost, ki bi si jo želel za ZDA.
Ne gre za politiko, temveč za življenje in blaginjo ljudi. Gre za ljudi. Gre za ameriško prihodnost in ali bomo čez nekaj let lahko rekli, da smo poskrbeli za nujno potrebne spremembe in boljše življenje naših otrok. Prepričan sem, da zmoremo in da nam bo uspelo. 5
©(2009) The New York Times (The New York Times Syndicate)

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.