Peter Petrovčič

 |  Mladina 34  |  Politika

Netransparentni najtransparentnejši posel

Tudi po reviziji računskega sodišča ga ni zadovoljnega s poslom s patriami, razen seveda Erjavca in Janše

Karl Erjavec

Karl Erjavec
© Borut Krajnc

Vsak velik orožarski posel nujno spremlja množica očitkov o nepravilnostih, tudi doma lahko najdemo več lepih primerov, ki dokazujejo to trditev. Zadnji v vrsti pa je posel z oklepniki 8 x 8, glede katerega se vedno znova odpirajo nove in nove nejasnosti, ki nepojasnjene tudi ostanejo. Tako bo najbrž tudi z revizijskim poročilom računskega sodišča, ki ministrstvu za obrambo očita, da v fazi pogajanj s ponudniki ni zagotovilo potrebne konkurenčnosti, prek katere bi posledično lahko zagotovili nižjo ceno patrij ...
Poleg tega računsko sodišče v poročilu opozarja, da Slovenija s tem nakupom ne bo zmogla doseči niti lastnih nacionalnih ciljev, določenih v srednjeročnih obrambnih programih, kaj šele sprejetih ciljev zveze Nato. Nič novega, bi lahko rekli. In to so takoj poudarili tudi predstavniki strank vladajoče levice in SLS, ker da poročilo potrjuje vse to, na kar so opozarjali že v času izvedbe posla. Tudi generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl, ki je takrat vodil parlamentarno preiskovalno komisijo o nakupu osemkolesnikov, je poudaril, da je do enakega sklepa prišla tudi njegova komisija, preden je bila politično demontirana. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa je takoj sporočila, da bo ministrstvo uveljavilo priporočila računskega sodišča glede postopkov izbire ponudnikov v takšnih poslih in dodala, da so določene rešitve v tej smeri že implementirali, saj so do zelo podobnih ugotovitev prišli že pri strateškem pregledu obrambnega resorja. Ob tem pa je še priznala, da bo Slovenija dejansko primorana preložiti izpolnjevanje nekaterih ciljev in zavez do Nata, nekatere pa celo redefinirati in hkrati prvič javno napovedala tudi spremembe pogodbe o nakupu finskih osemkolesnikov.
Nujno sejo parlamentarnega odbora za obrambo je takoj sklical njegov predsednik Jožef Jerovšek. Posel je torej preiskalo, ga preiskuje in ga verjetno še bo preiskovalo na desetine različnih institucij (tudi protikorupcijska komisija), le policija in tožilstvo ne? Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je recimo ob predstavitvi poročila z besedami, da »o sumu kaznivih dejanj v poslu s patriami ni pristojno presojati računsko sodišče«, namignil, naj si z revizijskim poročilom pomagajo organi pregona. Čeprav je po njegovem mnenju določitev konkretne odgovornosti posameznih uradnih oseb otežena tudi zaradi množice komisij, projektnih pisarn in delovnih skupin, ki so pri tem poslu sodelovale in se celo prekrivale ...
Kaj pa objektivno odgovorna za posel, takratni obrambni minister Karl Erjavec in predsednik vlade Janez Janša, ki ga finski novinarji obtožujejo celo prejemanja podkupnine v poslu? Janša se na ugotovitve računskega sodišča sploh ni odzval, Erjavec pa vztraja, da gre za najtransparentnejši orožarski posel doslej, kar zaradi narave orožarskih poslov seveda še zdaleč ne pomeni, da je šlo dejansko za transparenten posel. In ostaja minister za okolje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.