Deja Crnović

 |  Mladina 34

Tega si ne upa niti Janša

Juri ogorčen nad Lukšičevo izjavo

Igor Lukšič

Igor Lukšič
© Borut Peterlin

Aurelio Juri, ki je izstopil iz SD, se je v ponedeljek ostro odzval na besede o nacionalizmu, ki jih je šolski minister Igor Lukšič izrekel na festivalu mladega foruma SD. Lukšič je na njem dejal, da si je »Slovenija z nacionalizmom priborila svojo državo in samo z nacionalizmom si jo lahko tudi ohrani«. Ker se na te besede ni odzval nihče, niti mladi forum, ki je festival posvetil prav boju proti nacionalizmu, je Juri v pismu zapisal, da takšne ode nacionalizmu še ni slišal, da pa dopušča možnost, da je bila izjava iztrgana iz konteksta.
Vendar minister Lukšič tega ni potrdil. »Nacionalizem ni enoznačna in enosmerna kategorija, je kontinuiteta z več stopnjami. Aprioristične trditve o nacionalizmu kot nečem negativnem, nestrpnem, rasističnem so na idejni in ideološki ravni popolnoma zgrešene. Vsaka pozitivna navezava na narod, patriotizem, domoljubje je tudi nacionalizem na eni od stopenj te kontinuitete. Nacionalizem je vzpostavitev politične zavesti pripadnosti narodu, ki se organizira v državo. Nacionalizem na svoji moralno sporni stopnji je šovinizem, nacionalizem se spremeni v zavrženo različico, ko rezultira v imperializem, v obračunavanje s pripadniki drugih nacij.«
Juri se ne strinja. Zanj je nacionalizem zagotovo negativen pojav - brez izjem. Morda je bil v zgodovini včasih sicer pozitiven v smislu, da so si nekateri narodi izborili svoje države, vendar je bil nacionalizem hkrati podlaga za krvavo obračunavanje po razpadu Jugoslavije. Takšne izjave, predvsem iz ust nekoga, ki ga je imel za levičarja, po Jurijevem mnenju uničijo upanje, da bi kdaj imeli državo, ki bi temeljila na človečnosti, ne glede na raso ali narodnost. Lukšič pa dodaja: »Aurelio Juri je ponosen Italijan, s tem ni nič narobe. Nasprotno. Težave levice z domovinsko vzgojo in domoljubjem so pravzaprav posledica strinjanja z neoliberalnim konceptom, da je nedopustna vsaka navezava na kolektiv, torej tudi nacionalni, da so ljudje zgolj individuumi.«
Očitno se razlike med nekdanjimi strankarskimi kolegi večajo. Juri namreč pravi, da si česa takšnega ni upal izreči niti Janez Janša.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.