Neosvinčena Katarina Kresal ...

... ali kako je avtomehanik grozil notranji ministrici

Kresalovi grozijo po spletnih forumih, sekretar Klemenčič pravi, da groženj ne šteje več

Kresalovi grozijo po spletnih forumih, sekretar Klemenčič pravi, da groženj ne šteje več
© Borut Krajnc

Avtomehanika, ki je pred dnevi prek spleta grozil notranji ministrici Katarini Kresal z besedami: »Kresalova naj pogleda okoli sebe. Kaj lahko se zgodi, da bo kaj kmalu osvinčena, če ga bo takole biksala«, so ekspresno obiskali policisti. To nekako preseneča, saj ni skrivnost, da je ministrica Kresalova že dalj časa tarča groženj.
Že kmalu po nastopu mandata je mag. Goran Klemenčič, državni sekretar na notranjem ministrstvu, spregovoril o grožnjah njemu in ministrici za notranje zadeve: »Groženj, predvsem pa žaljivk, provokacij in sovražnega govora ne štejemo več. Vsak dan prihajajo po pošti - redni, sploh pa elektronski. Če bi bil paranoičen, bi pomislil, da gre za organizirano akcijo.«
Blažje in hujše grožnje, o katerih je takrat govoril Klemenčič, so se in se še rojevajo večinoma iz ministričine namere, da enkrat za vselej čim dostojneje reši vprašanje izbrisanih. Tokrat pa je pisec spletni sovražni govor oziroma grožnjo namenil Kresalovi zato, ker naj bi se bila policija, ki sodi v njen resor, spravila na njemu ljubega politika Janeza Janšo. Klemenčič je takrat predvsem v zvezi z grožnjami zaposlenim na ministrstvu, ki so pripravljali dopolnilne odločbe izbrisanim, dodal: »Stvari še niso prešle v sfero kaznivosti, če pa se bodo zadeve stopnjevale, bomo ustrezno ukrepali.«
Je torej prišel čas, ko imajo na MNZ groženj dovolj in so se odločili ukrepati za zgled? Po naših podatkih ne. Odgovorni za ministričino varnost so pač menili, da se navedeni zapis od drugih tako razlikuje, da so jo o njem obvestili, ona pa se je odločila podati predlog za pregon. To je sicer drugi primer, v katerem se je notranja ministrica odločila za takšno potezo, prvi še ni doživel epiloga.
Dolenjskega avtomehanika je, kot rečeno, že obiskala policija, podatke o IP-naslovu (kratica za internetni protokol, številko, ki natančno določa računalnik na spletu) njegovega računalnika pa je pridobila od MMC TV Slovenija, kjer je bil zapis objavljen na enem izmed forumov.
Poraja se seveda vprašanje, ali bo tudi sodišče v tej spletni grožnji videlo elemente kaznivega dejanja. Dosedanja praksa kaže, da slovenska sodišča dopuščajo precejšnjo svobodo govora, ko se presojajo izjave posameznika v razmerju do nosilcev oblasti. Toni Sluga, prekmurski pisec elektronskega sporočila ameriškemu predsedniku Georgeu W. Bushu, je bil na višjem sodišču oproščen, čeprav je zapisal: »Predsednik, rešite Zemljo!! Vi tepci, ubili vas bomo v Ljubljani. Dobrodošli.« Tudi Zlatka Gomilška, pisca zapisa o Janezu Janši na forumu (»Še bomo rabili kakega lovca, da bo streljal na kaki prireditvi.«), tožilstvo ni preganjalo, in to čeprav je Janša podal predlog za pregon. Bomo videli, kako se bodo tožilci odločili tokrat.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.