Policijski šefi v šoli ...

... ali kako je policijski vodstveni kader poslušal predavanje o človekovih pravicah

Ja, novo vodstvo ministrstva za notranje zadeve je drugačno od prejšnjega. Prejšnjemu gotovo ne bi padlo na pamet, da bi pripravilo predavanje o človekovih pravicah za vodstvene delavce policije, kakršno je potekalo prejšnji teden v vadbeno-izobraževalnem centru v Tacnu.
Predavatelj na seminarju Pomen Evropske konvencije za človekove pravice v sodobnem sistemu varovanja reda in miru je bil nihče drug kot sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič.
Glede na navedeno bi človek pričakoval, da bo okoli 150 najvišjih državnih in regionalnih policijskih vodij, predstojnikov in poveljnikov, prej mrko gledalo v času učne ure o človekovih pravicah, ki so nujno največja »ovira« pri policijskem delu, kot pa kaj drugega. Še posebej, ker retorika legendarnega BMZ-ja, nekdanjega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti, pač ne pozna polovičarstva, še toliko manj, kadar je govor o človekovih pravicah - najvišji vrednoti in pridobitvi sodobnega sveta.
Vendar za javnost zaprto predavanje po naših informacijah ni ujezilo policijskih šefov. Generalni direktor policije Janko Goršek, ki je med predavanjem in po njem seveda potipal med podrejenimi, pravi, da je dobil same pozitivne odzive: »Predavanje lahko vsebinsko in tudi sicer označim zgolj kot izredno pozitivno. Sem skoraj prepričan, da so takšnega mnenja tudi praktično vsi ostali udeleženci predavanja. To so teme, s katerimi smo se doslej v policiji zelo redko srečevali oziroma se srečujemo, kar bo treba v prihodnosti spremeniti. Prav je, da nam strokovnjaki z izkušnjami na tem področju odprejo oči o tematiki, ki je pomembna za delo v policiji. Pri tem bomo tudi v prihodnje potrebovali pomoč strokovnjakov, kot je gospod Zupančič, ki te zadeve poznajo iz teorije in prakse. Zame osebno je bilo to eno boljših predavanj, kar sem jih poslušal v zadnjih letih. To moramo ponoviti. Zato sem na profesorja Zupančiča apeliral, da bi v prihodnjem letu na ta način še naprej sodelovali.«
Ha, si predstavljate, da minister Dragutin Mate policijskim šefom pripravi učno uro o človekovih pravicah, Jože Romšek pa temu zaploska? No, koliko bodo napotke evropskega sodnika za človekove pravice poslušali podrejeni policisti in komandirji, pa se bo tudi kmalu izkazalo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.