Deja Crnović

 |  Mladina 35

Več dohodnine organizacijam

Rekorderja še vedno Karitas in med strankami SD

Davčnih zavezancev, ki pol odstotka dohodnine namenijo za donacije, je letos v primerjavi z lanskim letom za 4 odstotke več, društvom, civilnim združenjem in organizacijam, ki so se uvrstili na državni seznam možnih prejemnikov, pa so namenili približno pol milijona evrov več kot lani. Letos so po preliminarnih podatkih davčni zavezanci ustanovam s seznama namenili 3.114.523 evrov, glavni prejemniki pa ostajajo isti kot lani. 143.987 evrov oziroma 40.000 evrov več kot lani je dobila Slovenska Karitas, 95.047 evrov pa Društvo Unicef Slovenija, ki je lani dobilo približno 9000 evrov manj. Nekaj tisoč evrov več kot lani je dobila tudi Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije - Sonček (69.508 evrov). Siceršnji vrstni red je precej podoben lanskemu. Sončku sledijo Slovensko združenje za boj proti raku Europa Donna (40.892 evrov), Društvo SOS telefon (36.987 evrov), Ustanova za novo pediatrično kliniko v Ljubljani (34.788 evrov), precej je napredovala Zveza prijateljev mladine (32.665 evrov), ki je na lestvici v primerjavi z lanskim letom prehitela Nadškofijo Ljubljana, čeprav je ta letos dobila 2000 evrov več kot lani (29.167 evrov), in SD (29.906 evrov). Prav SD je svojevrsten rekorder: letos je z dohodnino zaslužila približno 3000 evrov več kot lani in slabih 18.000 evrov več kot glavna konkurenčna stranka SDS, ki si letos lahko obeta 12.211 evrov. Seveda smo tajnika SD Uroša Jauševca vprašali, ali so letos kaj bolj opozarjali svoje simpatizerje, naj del dohodnine namenijo stranki. Jauševec pravi, da so tako kot prejšnja leta člane obvestili s pismom članstvu, prav tako so opozorili območne izpostave, naj člane pozovejo k donacijam. Uspeh pripisuje tudi temu, da ko enkrat določimo naslovnika donacije, ta ostane isti, dokler ga ne spremenimo, to pomeni, da je bila večina donacij avtomatična in podobna lanskim.
Sicer pa naj bi na ministrstvu za finance in ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve razmišljali o možnosti, da bi se dodatnih 0,5 odstotka dohodnine namenjalo organizacijam, ki se ukvarjajo izključno s humanitarno dejavnostjo. Pol odstotka bi še vedno lahko namenjali na primer političnim strankam. Tako bi se različnim organizacijam namenil kar odstotek dohodnine, vendar pa je takšna možnost zaradi kompleksnosti določitve, katere organizacije bi bile upravičene do »humanitarne« polovice odstotka in večjega proračunskega izpada iz naslova dohodnine, še vedno na ravni zamisli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.