Triindvajset samomorov

Po seriji samomorov v avtomobilskem gigantu Renault leta 2007 se zdaj z minuto molka sodelavcev spominjajo zaposleni v francoskem telekomu

V torek je na francoskem ministrstvu za delo potekal nenavaden sestanek: minister Xavier Darcos je na pogovor poklical prvega moža France Télécoma (FT), prve komunikacijske družbe v državi. V njej si je v zadnjem letu in pol življenje vzelo 23 zaposlenih, še skoraj toliko pa jih je samomor poskušalo narediti, a so jih rešili. Zadnja žrtev se je v podružnici v Metzu hotela pokončati le dan pred tem, a so jo, polno tablet, našli in jo rešili. Teden prej se je med sejo v podjetju 49-letni tehnik ob novici, da njegovega znanja ne potrebujejo več, pred vsemi prisotnimi zabodel v prsni koš. Preživel je in kak dan pozneje razloge za obup pojasnil novinarjem. Zlomila sta ga stres in prezir nevednih šefov, ki jih zanima le delovna uspešnost.
Predsednik uprave FT Didier Lombard je na zagovor sicer prišel, a brez prave vizije, kako narediti konec valu samomorov. Še več, nerodno je pojasnil, da takega načina reševanja težav ne razume. Kako bi ga mogel ob plači, ki jo prejema? Uslužbenec FT Patrick Ackermann pa ga je opomnil, da vendarle ne gre za »način«, temveč za položaj, v katerem so se znašli številni zaposleni. Sindikalist Sébastien Crozier je v kamere povedal, da je nedopustno, da je FT denimo svoje klicne centre preselil v frankofonske in cenejše Maroko, Alžirijo in na Mavricij. Na dan je prišla tudi zgodba uslužbenke, ki so ji pred letom dodelili drugo, manj plačano delovno mesto, dali so ji pisarno, v vsem letu pa niti ene same delovne naloge.
Predsednik uprave je na torkovi tiskovni konferenci dejal, da se je moral FT v nekaj letih spoprijeti z velikimi spremembami in se jim prilagoditi: večina nacionalnih telekomov je nastala iz nekdanjih PTT-podjetij, sprijazniti so se morali s konkurenco, kasneje pa se pod pritiskom EU ukloniti še samosvojim tarifam. Razmere znotraj podjetja naj bi se zato v zadnjem času za zaposlene tako zaostrile, da marsikdo ni več videl izhoda in je posegel po skrajnih sredstvih. A kljub temu je FT leto 2008 zaključil s 4 milijardami evrov čistega dobička, in to brez odpuščanja.
Izvedbo načrtovane notranje reorganizacije naj bi zdaj uprava začasno opustila, najela zunanje strokovnjake, da bi ugotovili, kako je lahko pojav postal tako »nalezljiv«, v podružnicah po vsej državi pa naj bi v kadrovskih oddelkih zaposlila sto strokovnjakov, ki naj bi poskušali preprečiti nadaljevanje serije samomorov.
Statistike sicer pravijo, da si 17,8 Francoza na 100 tisoč vsako leto vzame življenje. V FT jih je od skupno 200 tisoč v celinski Franciji zaposlenih polovica; po teh podatkih bi jih tako v letu in pol samomor »moralo« narediti skoraj 27 in zdi se, da skuša podjetje s potrebno občutljivostjo javnost seznaniti tudi s tem podatkom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.