Marjan Horvat

 |  Mladina 38

Strah ima velike oči

Iranskim študentom v EU preprečujejo dostop do znanja o jedrski tehnologiji

Režim Mahmuda Ahmadinedžada zatrjuje, da je iranski jedrski program namenjen pridobivanju energije, vendar mu zahodne države ne verjamejo. Skrbi jih, da bi se Iran dokopal do atomske bombe. Zato so januarja 2007 vlade držav članic Evropske unije skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN sprejele sveženj ukrepov, ki veljajo za Iran. Med klasičnimi, kakršne v takih primerih uporablja mednarodna skupnost - prepoved izvoza in uvoza nekaterih izdelkov v Iran in iz njega, zamrznitev premoženja in prepoved potovanja posameznikom s »črne liste« ZN - za Iran velja še ukrep, da morajo članice EU »onemogočiti iranskim državljanom možnost študija na občutljivih področjih pridobivanja znanja s področja jedrske tehnologije«.
Vsaka država sama odloča o tem, kako bo sankcije EU vključila v nacionalno pravo. Večina se je za zdaj zadovoljila z uvedbo strožjega vizumskega režima za iranske študente. Druge so se udejanjanja ukrepov lotile zelo ostro. Nizozemska je denimo prepovedala iranskim državljanom izobraževanje na šolah, kjer poučujejo jedrsko tehnologijo. Naletela je na odpor. Skupina nizozemskih in iranskih študentov z imenom »Stop Verdachtmaking van Iraniërs!« - Nehajte sumničiti Irance se je ostro odzvala na vladne odločitve, njen odvetnik Jella Klaas pa je vložil tožbo proti nizozemski vladi. V pogovoru, objavljenem na spletni strani skupine, je dejal, da so »ti ukrepi v očitnem nasprotju z mednarodnimi načeli o človekovih pravicah in s konvencijami boja proti diskriminaciji. So pa tudi rasistični.« Skupina je oblikovala posebno peticijo, s katero od vlade zahteva preklic ukrepov proti iranskim študentom. Podpisalo jo je 4000 uglednih ljudi, med njimi tudi ameriški akademik Noam Chomsky.
Na Švedskem so bili to poletje iranski študenti prav tako pod drobnogledom oblasti. Varnostna policija je sedem univerz obvestila, da bo njihovo delo oblast omejila, če bodo na magistrske ali doktorske programe jedrske tehnologije sprejele iranske študente. Za nekatere univerze je bil to pravi šok. Predstavnik Kraljeve univerze v Stockholmu je oblasti opozoril, da »kandidatov ne sprašujejo po nacionalnosti. Vsak, ki ima zahtevane akademske odlike, ima možnost študija.«
Kako birokratska in vase zagledana je lahko oblast, dokazuje opozorilo znanstvene skupnosti na Švedskem, ki javnosti pojasnjuje, da so »občutljive« informacije, vsaj kar zadeva magistrski študij, že nekaj let dostopne na spletu. Dr. Christophe Demeziere z Univerze Chalmers, ki iranskih študentov ni sprejela na študij za nekatere programe, pa je za švedski radio dejal, da »tudi univerze v Iranu poučujejo o jedrski tehnologiji. Te omejitve so, resnici na ljubo, neumne.«
Pa to niti ni tako čudno. Bruseljski birokrati so sposobni predpisati dolžino in obliko kumaric, ki jih lahko prodajate na tržnicah v EU. Kako potem ne bi bili sposobni sprejeti ukrepov, s katerimi naj bi Irancem preprečili pridobivanje »nevarnega« znanja?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.