Staš Zgonik

 |  Mladina 38

S tožbo nad terminal?

(Ne)vprašljiva pravna podlaga za tožbo pred evropskim sodiščem

Borut Pahor je na sestanku s Silviem Berlu-sconijem ponovil »grožnjo«: Slovenija je pripravljena razmisliti tudi o tožbi pred Sodiščem evropskih skupnosti, če Italiji ne bi uspelo dokazati, da bodo čezmejni vplivi načrtovanega plinskega terminala v Žavljah ostali v sprejemljivih okvirih. Berlusconija to verjetno ni prizadelo, saj je na sestanku povedal, da zadeve niti ne pozna. Se je pa ta teden oglasil italijanski zunanji minister Franco Frattini in za tržaški časnik Piccolo dejal, da pravne podlage za tožbo Slovenije proti Italiji v tem primeru ni, saj Italija upošteva načelo dobrih sosedskih odnosov in se o terminalu s Slovenijo posvetuje, vendar to ne pomeni, da ima naša država možnost soodločanja.
Mnenje Slovenije, kar zadeva pravno podlago za tožbo, je drugačno. Kot pravi državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus, si je Italija v postopku privoščila kar nekaj kršitev: »Svojo javnost je obvestila prej kot sosednjo državo, v okoljskem poročilu ni primerno ocenila čezmejnih vplivov, zavrnila je pobudo za bilateralni sporazum glede presoje čezmejnih vplivov, dogovorila se je o metodologiji ocenjevanja, potem pa ta dogovor kršila in v mnenje o Žavljah vključila še ugotovitve glede terminala na morju in vsebinsko ni upoštevala pripomb Slovenije.« Zanimivo bi bilo videti tudi, kako bi evropsko sodišče ugotavljalo kršitev v primeru, ko je zaradi doseganja večje okoljske sprejemljivosti plinovod, ki naj bi terminal povezoval z notranjostjo države in naj bi tekel po morskem dnu, voden v ločenem postopku, dodaja Kus.
Po njegovih besedah Slovenija vsekakor nima možnosti soodločanja o terminalu, vendar mednarodno in evropsko pravo nedvoumno določata, da mora država čezmejni vpliv definirati v poročilu o vplivih na okolje in dosegati minimalne standarde, ki so predpisani. Prav tako je dolžna vključiti pripombe institucij in javnosti prizadete države v končno odločitev. »Ta vključitev pa ne pomeni samo pravne vključitve in citiranja, kar je Italija korektno in natančno uredila, ampak tudi vsebinsko upoštevanje vseh ukrepov za zmanjšanje vpliva.«
Sicer pa so se te dni v italijanskih medijih pojavila namigovanja, da naj bi vlada med možne lokacije za jedrske elektrarne, ki jih je Italija zaradi velike energetske odvisnosti po več desetletjih odrekanja znova pripravljena graditi, uvrstila tudi Tržič (Monfalcone) nedaleč od meje s Slovenijo. Namigovanja za zdaj ostajajo še brez uradne potrditve, če pa se bodo izkazala za resnična, se bodo morali italijanski politiki, ki so jedrski elektrarni v Krškem pripisovali večji morebitni čezmejni vpliv, kot pa ga bo imel načrtovani terminal, ugrizniti v jezik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.