Urša Marn

 |  Mladina 38

Pahor o cepljenju še ne razmišlja

Vrstni red cepljenja proti virusu nove gripe bo določen oktobra

Ameriški predsednik Barack Obama je v pogovoru za CNN zatrdil, da se bo z družino cepil proti virusu nove gripe in tako upošteval pravila, ki veljajo za vse. »Želimo se cepiti in mislimo, da je to potrebno,« je dejal Obama in dodal, da bodo počakali, da pridejo na vrsto. Ameriška zvezna pravila določajo, da bodo najprej cepili nosečnice, nato ljudi, ki skrbijo za otroke, mlajše od pol leta, zdravstvene delavce, osebe, stare od šest mesecev do 24 let, ter ljudi s kroničnimi boleznimi ali šibkim imunskim sistemom. Šele nato bodo na vrsti zdravi ljudje, mlajši od 64 let, med katerimi sta tudi ameriški predsednik in prva dama.
Drugače od Obame slovenski premier Borut Pahor o cepljenju proti virusu nove gripe še ne razmišlja, so povedali v njegovem kabinetu. Za zdaj pri nas tudi še ni določen nacionalni protokol o vrstnem redu cepljenja, saj bo ta odvisen od lastnosti novega cepiva. V Evropski agenciji za zdravila (EMEI) so se pred časom odločili, da se novo cepivo zaradi omejenih informacij o varnosti ne bo predpisovalo otrokom, mlajšim od 18 let, vendar je ta ukrep mogoče omiliti, če bi se okoliščine spremenile, pravi prof. dr. Borut Štrukelj, izvedenec za biološka zdravila pri agenciji EMEI v Londonu in predstojnik Katedre za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.
Na Inštitutu RS za varovanje zdravja so ustanovili širšo skupino strokovnjakov, ki bo pripravila strokovna izhodišča za priporočila o cepljenju in prioritetnih skupinah. Temeljila bodo na podatkih o razširjenosti in epidemiološkem vzorcu bolezni ter podatkih o cepivu. O prioritetnih skupinah bodo odločili oktobra, ko bo tudi Slovenija, tako kot druge države EU, predvidoma prejela prve količine naročenega cepiva. Med prvimi cepljenimi bodo skoraj zagotovo zdravstveni delavci, ni pa še znano, ali bodo prednost imeli tudi ključni politični voditelji v državi.
Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan je pred kratkim razkrila, da bo proizvodnja cepiva proti novi gripi znatno manjša od prvotno napovedane. Namesto 4,5 milijarde odmerkov cepiva naj bi bile v prihodnjih treh letih izdelane samo tri milijarde odmerkov. »Trenutne pošiljke cepiva proti novi gripi ne zadoščajo za zadovoljitev potreb prebivalstva, ki bi se lahko okužilo z izredno nalezljivim virusom A H1N1,« pravi Chanova in dodaja, da virus A H1N1 doslej še ni mutiral v nevarnejšo obliko, a se to lahko zgodi vsak trenutek. »Virus lahko mutira kadar koli. Vendar podatki, ki so jih posredovali laboratoriji z vsega sveta, kažejo, da je od aprila do danes virus ostal zelo podoben prvotni različici.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.