Peter Petrovčič

 |  Mladina 38  |  Politika

Obtožujem, ne obtožujem, obtožujem ...

Barbara Brezigar političnemu nadzoru tožilskega dela doslej ni nasprotovala, razen kadar je bila na oblasti levica

Neodvisna tožilka Barbara Brezigar in nepravi pravosodni minister Aleš Zalar

Neodvisna tožilka Barbara Brezigar in nepravi pravosodni minister Aleš Zalar
© Borut Peterlin

Pravosodni minister Aleš Zalar je pred časom zaradi sumov o nepravilnostih pri predodeljevanju spisov odredil pregled državnotožilske uprave na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, vodja tega tožilstva pa se mu je po ukazu generalne državne tožilke Barbare Brezigar uprla. Generalna državna tožilka je pravi branik neodvisnosti tožilstva, saj, kot pravi sama, »dokler bom na tem mestu, bom ščitila samostojnost in neodvisnost tožilstva«. Pa poglejmo, kako je Brezigarjeva v preteklosti ščitila tožilstvo, kadar se je politika odločila za nadzor tožilcev.
Poleg tega zadnjega je najbolj nedaven primer političnega nadzora nad tožilstvom izredni pravosodni nadzor Zalarjevega predhodnika Lovra Šturma na koprskem okrožnem državnem tožilstvu. Potekal je kar se da konspirativno 19. julija 2007, torej v času sodnih počitnic, ko na koprskem tožilstvu ni bilo tako rekoč nikogar. Na dopustu je bil tudi vodja Slavko Ožbolt, zato je nadzornike z ministrstva sprejel njegov takratni namestnik Bojan Pečnik. Odločbo o nadzoru si je moral dobesedno izboriti, saj je Šturmovi nadzorniki najprej sploh niso hoteli pokazati. Ko jo je vendarle dobil, je presodil, da gre za pristojnost ministrstva v skladu z zakonodajo, in nadzorniki so opravili svoje delo. Tako kot sedanja Zalarjeva odločba o pravosodnem nadzoru tožilstva je tudi Šturmova predvidevala izredni nadzor, ki se opravi nenapovedano, opravi pa ga tri- oziroma štiričlanska komisija z ministrstva. V obeh komisijah je bil en član celo isti - mag. Evelin Pristavec Tratar. Ne ena ne druga odločba nista vsebovali časa trajanja nadzora, saj tega zakon ne predvideva. Obrazložitev razlogov za uvedbo nadzora pa je v Zalarjevi odločbi, ki ji Brezigarjeva očita nedoločnost in arbitrarnost, precej daljša in izčrpnejša od Šturmove enopovedne: »Pri državnem tožilstvu, nad katerim bo opravljen nadzor, obstaja domneva nepravilnosti pri vodenju kadrovske evidence.« Da je šlo formalno gledano za povsem enak nadzor, je pred dnevi potrdila celo generalna državna tožilka sama, ki je o Šturmovem nadzoru dejala, da je bil od Zalarjevega drugačen le v tem, da ga vodja nadzorovanega tožilstva ni zavrnil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.