Peter Petrovčič

 |  Mladina 39  |  Politika

Draga propaganda

Referendum kot orodje za pridobivanje političnih točk

Sodniki med protestom na ljubljanskem okrožnem sodišču maja lani

Sodniki med protestom na ljubljanskem okrožnem sodišču maja lani
© Borut Peterlin

Takoj po dogovoru Kosorjeva-Pahor je opozicija že začela groziti z referendumom, SLS pa je na ulicah že začela zbirati celo nekakšne podpise moralne podpore za »referendum o Hrvaški«. V torek pa sta poslanski skupini SDS in SNS vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju in noveli zakona o sodniški službi, s katerima so se sodniške plače pred kratkim uskladile s plačami funkcionarjev drugih dveh vej oblasti.
Volivci naj bi torej šli na referendum o novostih pri sodniških plačah, ki so končno za silo usklajene z odločbo ustavnega sodišča in sploh ne prinašajo javnofinančnih posledic? Tako je, predlagateljem namreč ni bistveno vprašanje, o čem se na referendumu odloča, in celo, ali ne bo strošek referenduma večji od stroškov problematike, s katero se ukvarja. Dovolj je, da v isti stavek v referendumskem vprašanju skupaj zapišejo besede »sodniki« in »višje plače« in rezultat na referendumu je zagotovljen. In ker gre za referendumsko vprašanje prej simbolnega kot praktičnega pomena, so glavni dobitek referendumske bitke politične točke za zmagovalca. Sodnikov pač nihče ne mara. Tako kot odvetnikov ne, in kot se spomnimo, je SDS zahtevala tudi referendum o odvetniških tarifah ... In kot so šli takrat pisci zakona na ustavno sodišče z zahtevo za odvetniški referendum, bodo to storili tudi sedaj. Odvetniški referendum je ustavno sodišče prepovedalo, ker bi zaradi njega utegnile nastati protiustavne posledice (upravičenci bi dalj časa ostali brez brezplačne pravne pomoči). Koalicija bo tudi tokrat ustavne sodnike vprašala, ali ne bi zaradi referenduma nastale protiustavne posledice. Namreč, da bi bile zaradi zavrnitve novel zakonov plače spet v nasprotju s kar dvema odločbama ustavnega sodišča, ki govorita o tem, da so dejansko prenizke in se morajo poslanskim in ministrskim približati vsaj toliko, da bodo primerljive.
Ja, SDS in SNS zdaj zahtevata referendum o novelah zakonov, ki so v pravni red implementirale odločbo ustavnega sodišča. Najprej je Virant v okviru priprave novega plačnega sistema v javnem sektorju ignoriral ustavno odločbo, SDS kot vladna stranka je v državnem zboru ni želela izvršiti, ko pa je odločba ustavnega sodišča končno uzakonjena, pa o njej zahtevajo referendum. Gre že za vzorec, saj bo SDS skupaj z opozicijskima satelitoma ravnala po identičnem scenariju tudi v primeru pred dnevi predstavljene novele zakona o izbrisanih. SDS naj bi zahtevo za referendum namreč imela pripravljeno že dalj časa, torej še preden so na notranjem ministrstvu sploh spisali zakon ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.