Marjan Horvat

 |  Mladina 39

Voditelje G20 so v Pittsburghu

... branili tudi z zvočnimi topovi

V Pittsburghu, kjer je bilo srečanje voditeljev dvajsetih najmočnejših držav (G20), je policija za razganjanje protestnikov poleg solzivca, vodnih topov in gumijevk uporabila tudi zvočne topove. Prvič v ameriški zgodovini in prvič proti civilistom. »Policija je prek zvočnih topov predvajala rezke zvoke, zaradi katerih so si protestniki morali zatisniti ušesa in se umakniti,« je že prejšnji četrtek poročal New York Times. Kmalu nato so medmrežni portal youtube preplavili posnetki delovanja zvočnih topov, ki jih upravljajo policisti v oklepnem vozilu. Iz posebne naprave na vozilu prihajajo ukazujoči pozivi protestnikom, naj se razidejo, nato pa sledi ušesa parajoč zvok sirene. »Zvočno orožje se je pokazalo za učinkovito. Dosegli smo cilj,« je za New York Times dejal Nate Harper, vodja pittsburške policije.
Pittsburške oblasti so zvočne topove LRAD (akustične naprave z velikim dosegom), ki se po poročanju britanskega časnika Guardian uporabljajo kot megafon in sirena, uporabile prvič. Naprave policisti usmerijo proti neki točki in zato sami nimajo neposrednega stika s protestniki. Tudi ogroženi niso zaradi velike jakosti zvoka. Jakost zvoka pa je nevarna za tarče, torej protestnike, saj dosega 152 decibelov. Po besedah Roberta Putnama, tiskovnega predstavnika podjetja American Tehnology Corporation (ATCO) iz San Diega, ki napravo izdeluje, je zvočno orožje »primerno v različnih okoliščinah po svetu«, priznava pa, da vam lahko »v nekaj minutah poškoduje sluh. Toda to je vaša izbira.«
Doslej je zvočne topove uporabljala le ameriška vojska, zdaj pa so jih prvič uporabili proti civilistom. Vojska je z njimi »napadla« somalijske morske pirate v vodah vzhodne Afrike. Leta 1989 so ameriški vojaki v Panami z zvočniki izgnali iz vatikanskega veleposlaništva generala Manuela Noriego. Zaradi neznosnega »bombardiranja« veleposlaništva s heavy metalom je pri Američanih posredoval papež Janez Pavel II. Po poročanju BBC-ja so te dni z zvočnimi topovi honduraške oblasti v glavnem mestu Tegucigalpa »napadle« brazilsko veleposlaništvo, da bi iz njega pregnale z vojaškim udarom odstavljenega predsednika Manuela Zelayo.
Ker so zvočni topovi v Pittsburghu prestali preskus v spopadu policije in protestnikov, bodo to orožje oblasti zagotovo uporabile tudi za razganjanje stavk in delavskih shodov. Varovanje voditeljev G20, ki so v Pittsburghu ob zvočnih topovih vzpostavljali »nov svetovni red«, je pokazalo še eno podobo orwellovske vizije prihodnosti ... In vrednost delnic družbe ATCO je na borzi naenkrat poskočila za 15 odstotkov.
Po ciničnem mnenju Roberta Putnama pa se pred delovanjem zvočnih topov še najučinkoviteje zavarujemo s starimi delavskimi glušniki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.