Borut Mekina

 |  Mladina 39

Bled je naš

Sedaj je na vrsti bivši minister za kulturo Vasko Simoniti

/media/www/slike.old/mladina/mbled_b5.jpg

© Borut Peterlin

Župniji Bled je bila že konec avgusta vročena tožba Slovenije zaradi primera Blejski otok. Zato so nas na državnem pravobranilstvu lahko seznanili z vsebino tožbe. Pojasnjujejo, da je leto dni star sporazum med tedanjim kulturnim ministrom Vaskom Simonitijem in Župnijo Bled po njihovem prepričanju ničen: »Stališče Republike Slovenije, zavzeto v navedeni tožbi, je, da predmet sporazuma nasprotuje prisilnim določbam.« Te dni bo potekel tudi 30-dnevni rok, v katerem mora na tožbo odgovoriti ljubljanska nadškofija, ki je primer prevzela. Iz nadškofije so odgovorili, da bodo sodni postopek komentirali šele, ko bo v celoti zaključen, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa so potrdili, da je cerkev na tožbo že odgovorila.
Na državnem pravobranilstvu pravijo, da je bil sporazum napisan v nasprotju z zakonom o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin, sklenjen pa naj bi bil tudi v nasprotju z zakoni, na podlagi katerih ima Blejski otok poseben status. To so na primer zakon o varstvu kulturne dediščine, odlok o razglasitvi Blejskega otoka za kulturni spomenik državnega pomena in drugi predpisi, ki podeljujejo Blejskemu otoku status kulturnega in naravnega spomenika. Država se je na tožbo dobro pripravila: angažirala je profesorja z ljubljanske pravne fakultete dr. Miho Juharta in dr. Petra Grilca, ki sta ugotovila, da je sporazum ničen in v nasprotju s slovensko zakonodajo že zato, ker se je država v njem odrekla temu, da ga bo spodbijala pred sodišči.
Sicer pa bi že laiku moralo biti jasno, da vlada sama ali celo minister ne more civilni organizaciji podariti državnega premoženja - v tem primeru dveh nepremičnin na otoku. Kvečjemu bi o tem lahko odločal parlament. Odgovornost za to očitno napako nosi minister Simoniti, ki je bil za sporazum objektivno odgovoren in ki ga v naglici, tik pred državnozborskimi volitvami, ni sestavil v sodelovanju s pravno službo ministrstva za kulturo in vladno zakonodajno-pravno službo. Zadeva je precej jasna: sodišče je tožbo zadnji mesec tudi preverilo, in ker so argumenti po njegovem vzdržali, je sprožilo postopek.
Vsa dokumentacija je bila že pred meseci poslana tudi ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu, kjer je Mladina »zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic« lani novembra predlagala kazenski pregon ministra Simonitija. Ta je namreč za podpis sporazuma navajal lažniva dejstva. Trdil je, da gre za poravnavo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, čeprav strasbourško sodišče tožbe sploh še ni sprejelo. Poleg tega je v sporazumu, ki ga je podpisal Simoniti, zapisano, da je sklenjen z namenom, da bi zaprli vprašanje denacionalizacije, čeprav ga je pred tem precej neprepustno zaprlo že ustavno sodišče.
A čeprav je ljubljansko okrožno tožilstvo potrebovalo »zgolj« devet mesecev za tožilsko odločitev v primeru bivšega predsednika vlade Janeza Janše, ki je tožilcem predlagal kazenski pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda, se v primeru Mladine tožilstvo niti po 11 mesecih še vedno ni odločilo. Razlog naj bi bil, so nam odgovorili, da so že poleti zahtevali dopolnitev ovadbe pri sektorju kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave, odgovora pa še niso dobili. Kriminalisti zaenkrat še vedno zbirajo obvestila - odgovarjajo iz policijske uprave - v skladu s 148. členom Zakona o kazenskem postopku. Po tem členu mora policija ukreniti vse potrebno, se storilci ali udeleženci, torej bivši minister Simoniti, »ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.