Slovenska vojska in hrvaška Cedevita

Kaj pijejo in jedo slovenski vojaki na mednarodnih misijah

San Benedetto in Cedevita

San Benedetto in Cedevita
© Slovenska vojska

Na fotografiji slovenski vojaki afganistanskim otrokom delijo pollitrske plastenke italijanske ustekleničene vode San Benedetto in vanje stresajo vsebino žepnih vrečk hrvaškega izdelovalca napitkov Cedevita. Če je članstvo Slovenije v zvezi Nato res priložnost za slovensko gospodarstvo, se postavlja vprašanje, zakaj potem raje ne delijo Zale, Tihe, Costele ali Fructalovih sokov. Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez pravi: »Pripadniki Slovenske vojske, to je slovenski kontingenti na mednarodnih operacijah in misijah, imajo organizirano namestitev, prehrano in nekatere podporne logistične elemente, ki jih zagotavlja vodilna država na operaciji ali v sektorju delovanja. Slovenska vojska samostojno ne izvaja teh dejavnosti. Vodilna država izstavi račun za storitve kontingentu Slovenske vojske, ta storitev potrdi in račun pošlje za plačilo v Slovenijo.« Ker slovenski vojaki na fotografiji v Afganistanu delujejo v okviru italijanske misije, je povsem logično, da tamkajšnjemu prebivalstvu razdeljujejo italijansko ustekleničeno vodo.
A kako je s praškom? Cedevitin prašek za pripravo vitaminskega napitka je kakopak hrvaški izdelek. So tudi tega slovenskim vojakom dobavili Italijani? »Ob srečanju z otrokoma je pripadnik Slovenske vojske le-tema v plastenko vode dodal osvežilni napitek, ki je sestavni del suhega dnevnega obroka pripadnika SV. Suhi dnevni obrok ima pri sebi vsak pripadnik SV na misiji, ki gre na nalogo iz vojaške baze.« Tudi za suhi dnevni obrok slovenskih vojakov na misijah skrbijo tuje vojske, razen za prvi suhi dnevni obrok, ki ga slovenski vojaki dobijo s seboj za na pot. In v tem slovenskem suhem dnevnem obroku sta med drugim dve vrečki za pripravo vitaminskega napitka hrvaškega proizvajalca Cedevita, ena z okusom tropic in ena z okusom limona.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.