Borut Mekina

 |  Mladina 39

Svarun proti balonu

Slovenski bog neba v akciji

/media/www/slike.old/mladina/msvarun__patria_8x8__20090925_7523_b5.jpg

© Borut Peterlin

Nakupu prve in za zdaj zadnje pošiljke patrij - po novem imenovanih z zloveščim in strah zbujajočim imenom boga Svaruna - je sledilo usposabljanje namerilcev, voznikov in vezistov. Njihove sposobnosti so prejšnji teden prikazali na vadišču Bač pri Pivki. Novinarje so najbolj ganili fotogenična dimna zavesa pa streljanje v premično tarčo in različni drugi manevri na neravnem terenu. Okrog dva in pol milijona evrov vredni svarun ni nazadnje seveda vreden nič, če vojaki z njim ne znajo pravilno ravnati.
Iz Slovenske vojske pa so sporočili, da vojaki z njimi sedaj znajo pravilno ravnati. Trimesečno usposabljanje naj bi bilo uspešno končano in pripadnice ter pripadniki Slovenske vojske, smo prebrali, so izrazili zadovoljstvo z novo zmogljivostjo. Svarun ima sicer na sebi lahko oborožitev, 12,7-milimetrsko strojnico Kongsberg Protector, ki je sposobna celo uničevanja »sovražnikov« v zraku. Vprašanje seveda je, kako so slovenski vojaki vadili streljanje na leteče cilje.
V teoriji nič lažjega: tuje vojske v ta namen uporabljajo daljinsko vodene modele letal, tako imenovane leteče tarče. Tudi v Slovenski vojski naj bi se bili sprva odločili za 8 ur usposabljanja s streljanjem na modele letal, a so nato očitno spoznali, da teh letal nimajo ali pa jih ne znajo upravljati. Na Baču in pri urjenju posadk so zato ubrali alternativno pot: streljali so na helijeve balone. Brez dvoma, pravi upokojeni vojaški strateg Milan Gorjanc, je streljanje na mirujoče balone po težavnosti neprimerljivo s streljanjem na leteče modele letal.
K sreči, dodaja, pa so svaruni predvideni za podporne operacije v zaledju. Na različnih mirovnih operacijah, kamor bi jih Slovenija lahko poslala, za zdaj groženj z letali še niso zasledili. In četudi bi ta verjetnost obstajala, bi bili svaruni s svojo oborožitvijo učinkoviti v oddaljenosti do 500 metrov, pojasnjuje Gorjanc. Helijevi baloni naj bi zato kot vadbeni pripomočki povsem zadostovali.
Na vadišču Bač so tako na dva balona, vsak izmed njiju je stal okrog 25 evrov, streljali iz treh svarunov. »Streljanje je bilo opravljeno skladno z navodili za izvajanje streljanj, ki jih pripravljajo strokovnjaki iz vrst SV,« so odgovorili iz Slovenske vojske. Na oba balona, »ki sta predstavljala zemeljski cilj, in sicer lebdeči helikopter«, so s kratkimi rafali izstrelili 60 izstrelkov. In kaj se je zgodilo? Balona sta seveda počila. Še uradna verzija ... »Cilj je bil uničen, zato govorimo o 100-odstotni uspešnosti zadetkov,« se je pohvalil Simon Korez iz propagandnega oddelka Slovenske vojske.
Svarun, ki je slovensko ime za Svaroga, slovanskega boga neba, se je torej vsaj na vadišču izkazal za resničnega gospodarja neba.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.