Marko Zajc

 |  Mladina 39  |  Družba

»Za pekel že v mladih letah zorijo«

Vzgojni in moralni nauki Antona Martina Slomška

/media/www/slike.old/mladina/slomekanton_martin_v_ljudskem_vrtu_mpigac.jpg

© Marko Pigac

Ni nenavadno, da je za slovenske katoličane Anton Martin Slomšek (1800-1862) idealen svetnik. Zgodovinski Slomšek je z nesporno aktivnostjo ustvaril močne temelje za mitološko podobo. Živel je v času, ko se je stari red počasi, a zanesljivo rušil, francoska in industrijska revolucija sta prinašali nove perspektive sveta. Avtoriteta cerkve je pri tem utrpela veliko škodo. Soočena je bila z novimi razmerami. Kaj sprejeti od novega sveta in kaj zavrniti? Kako razložiti nove fenomene? S temi vprašanji se je soočal ves čas svojega delovanja. Slomškov čas je bil čas rojstva modernih nacionalizmov. Ti so bili cerkvi sumljivi že zato, ker so zrasli na liberalnih zelnikih. A ignorirati jih ni bilo mogoče. Tako kot mnoge zgodovinske osebnosti je bil tudi Slomšek ujet v protislovja svojega časa. Bil je konservativen legitimist in obenem pomemben slovenski nacionalist, ki je že leta 1834 napisal, da je »dolžnost svoj jezik spoštovati«. Propagiral je ljubezen do jezika in naroda ter v isti sapi napadal škodljiv in strupen nacionalizem. Pisal je pesmi o trti in vinu in obenem neusmiljeno bičal pijančevanje. Napadal je izkoriščanje otroškega dela (pesem Vbogi otrok v faberkah), kar ga ni motilo, da ne bi grmel proti socializmu in »surovemu komunizmu«.
Poleg tega je živel v času, ko se slovenski nacionalisti še niso odkrito razcepili na liberalni in katoliški del. Prenos sedeža lavantinske škofije v Maribor pa je nedvomno koristil razvoju slovenskega nacionalizma na Štajerskem. Ko so se konec 19. stoletja liberalni in klerikalni veljaki dokončno na smrt sprli, je postal Slomškov mitološki lik pomembna opora slovenskega katoliškega gibanja. V tej ideološki podobi je slovenstvo neločljivo povezano s katolištvom, kar pomeni, da naj bi Slovenci nastali oz. se ohranili ravno zaradi katoliške vere. Pri tem ne gre za izenačenje slovenstva in katolištva, saj bi se s tem negiral univerzalen značaj cerkve, ampak za katolištvo kot prvi pogoj slovenstva. Dober Slovenec je lahko samo dober katoličan. Slomšek, ki se je zavzemal za oboje, ima tako posebno-nacionalno kot vesoljno-katoliško dimenzijo.

O angelcu nedolžnosti

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.