Peter Petrovčič

15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Politika

Svet: Kratke novice

Tudi Al Kaida v recesiji?

Kar niso zmogle ZDA, je, kaže, uspelo finančni krizi. Teroristična mreža Al Kaida je po podatkih ameriških obveščevalcev v finančnih težavah zaradi globalne recesije. Al Kaida naj bi bila v najslabšem finančnem položaju v zadnjih letih, njen vpliv pa zato vsaj začasno ohromljen. Povsem drugače pa je v Afganistanu, kjer so talibani v najboljšem finančnem položaju v svoji zgodovini. Pod ameriško okupacijo je namreč Afganistan še bolj monopoliziral heroinski trg, aktualna kriza pa je porabo drog v nasprotju s pričakovanji le še dvignila.

Muslimanska pošast

Ameriški raziskovalni center PEW je spet preštel muslimane in zdaj javnost straši z ažuriranim podatkom, po katerem je na svetu 1,6 milijarde muslimanov, kar je skoraj četrtina svetovnega prebivalstva. V »čisti« Evropi je muslimanov le 5 odstotkov ...

Posebni odposlanci za status quo

Kot mnogi posebni odposlanci pred njim (recimo posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blair) je bil tudi zadnji ameriški posebni odposlanec za Bližnji vzhod, George Mitchell, neuspešen. Palestinci in Izraelci niso nič bližje miru, čeprav se zanj tako goreče bori dobitnik letošnje nagrade za mir, ameriški predsednik Obama. Verjetno se ni lahko pogajati z razdeljenimi Palestinci in izraelsko vlado, katere premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek v parlamentu še enkrat javno izjavil, da nikoli in pred nobenim sodiščem ne bo dovolil sojenj za vojne zločine izraelskim političnim voditeljem in vojakom ...

Gordan Jandroković Thompson

Kot v Sloveniji se tudi na Hrvaškem napoveduje menjava na ministrskem položaju. Premierka Jadranka Kosor naj bi ob prvi priložnosti zamenjala zunanjega ministra Gordana Jandrokovića. Nekakšna kaplja čez rob naj bi bil Jandrokovićev odziv na odločitev švicarske vlade, da prepove nastop nacionalističnemu popevkarju Marku Perkoviću - Thompsonu. Hrvaški zunanji minister je namreč mimo Kosorjeve uradno protestiral pri švicarski vladi, ker Thompsonu ni dovolila nastopiti. Jandrokovićev naslednik naj bi bil po neuradnih podatkih Nacionala človek »z bistveno večjim diplomatskim ugledom in izkušnjami«.

Geji v vojski

Ameriški predsednik Barack Hussein Obama je napovedal odpravo politike »Ne sprašuj, ne govori«, po kateri imajo istospolno usmerjeni sicer pravico služiti v ameriški vojski, vendar zgolj dokler se ne izve za njihovo spolno usmerjenost. Doslej je veljalo, da so bili »ujeti« geji nemudoma odpuščeni iz vojske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.