Deja Crnović

15. 10. 2009  |  Mladina 41

Borut Meško zapušča STA?

Direktor Veselinovič začel postopek za razrešitev

Borut Meško

Borut Meško
© Borut Peterlin

Po majskem pisnem opominu, ki ga je odgovornemu uredniku Slovenske tiskovne agencije (STA) Borutu Mešku izrekel direktor Bojan Veselinovič, ker Meško ni pripravil programa za spremljanje evropskih volitev, je v torek STA objavila, da je direktor začel postopek za razrešitev odgovornega urednika zaradi hujše kršitve obveznosti.
Kot je razvidno iz Veselinovičevega sporočila, je ta Meška dvakrat pisno pozval, naj pripravi program prilagajanja spremembam na medijskem trgu, prvič 22. julija, nato pa še 14. septembra letos. Ker se Meško na poziv ni odzval, ga zdaj čaka postopek pred razrešitvijo. Meškova neodzivnost v STA je postala že kar tradicionalna, saj se od imenovanja julija 2007 ni želel sestati s predstavniki novinarjev STA, čeprav so ga ti večkrat povabili na sestanek. Verjetno je precej zgovoren tudi podatek, da Meška ob imenovanju ni podprlo kar 88 odstotkov novinarjev, vendar pa njihovo mnenje ni bilo zavezujoče in Meško, sicer ustanovni član Zveze novinarjev in publicistov, je bil imenovan na predlog takratne direktorice Alenke Paulin, nekoč vidne članice SDS.
Paulinova in Meško sta si v času vodenja STA privoščila kar nekaj spodrsljajev, od brisanja že objavljenih povzetkov časopisnih člankov, ker naj bi bili žaljivi do Janeza Janše, do dodajanja »biografskih podrobnosti«, kot je bila tista v članku o predsedniškem kandidatu Danilu Türku, kjer so dodali, da je bil Milan Kučan, ki ga Türk zelo spoštuje, nekoč predsednik Zveze komunistov Slovenije.
Seveda bodo mnogi, na čelu z Meškovim združenjem, v razrešitvi najverjetneje videli politične pritiske, skoraj zagotovo pa se ne bo nihče od njih spotaknil ob njegovo neprofesionalnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.