Civilne žrtve?

Tožilci, ki preiskujejo osebe s policijskimi pooblastili, lahko preiskujejo tudi civilne osebe

Prejšnji teden je v javnost prišel podatek, da naj bi vrhovno državno tožilstvo preiskovalo direktorja Uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška, predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa in novinarja Roka Praprotnika. Podatek je zanimiv predvsem zato, ker naj bi jih preiskoval specializirani oddelek vrhovnega tožilstva, ki je bil ustanovljen izključno za preiskovanje policistov in uradnih oseb s policijskimi pooblastili. Drago Kos in Rok Praprotnik nimata policijskih pooblastil.
Seveda na vrhovnem državnem tožilstvu niso želeli potrditi imen osumljencev, so pa potrdili, da specializirani oddelek v praksi dejansko lahko preiskuje tudi civilne osebe: »Kadar oseba, ki ima policijska pooblastila, kaznivo dejanje stori skupaj (ali v drugi obliki udeležbe - napeljevanje, pomoč) z osebo, ki nima policijskih pooblastil, in je nujno skupno obravnavanje, generalni državni tožilec RS z odredbo, izdano na podlagi 10. člena Zakona o državnem tožilstvu, tudi obravnavanje osebe, ki nima pooblastil policije, lahko dodeli Specializiranemu oddelku Skupine.« Tožilstvo, bolje rečeno generalni državni tožilki povsem podrejeno vrhovno državno tožilstvo, lahko torej tako dejansko kar samo zase preiskuje tudi civilne osebe, ne da bi policija o tem karkoli vedela?
Ima prek Barbare Brezigar povsem svoj organ pregona, v katerega ravnanje nima vpogleda niti policija? Na vrhovnem državnem tožilstvu pravijo da ne, saj zakon določa, da morajo specializiranemu oddelku dodeljeni policisti v tem primeru o preiskavi obvestiti policijo in pri preiskavi civilistov z njo tudi sodelovati. Vse lepo in prav? Ni rečeno, saj so na policiji takoj povsem jasno povedali, da njihovi policisti ali kriminalisti v tej zadevi ne sodelujejo s policisti specializiranega oddelka vrhovnega državnega tožilstva. Jevšek, Kos in Praprotnik, ki naj bi jih Brezigarjeva sumila, da so javnosti sporočali podatke, da se je v zadevi Patria pomenkovala z osumljencem Njavrom, sicer še niso bili zaslišani. Bil pa je kot priča zaslišan nekdanji novinar TV Slovenija Boštjan Veselič. Da primerov, ko specializirani oddelek preiskuje tudi civilne osebe, ni malo, potrjuje tiskovni predstavnik policije Leon Keder: »S takšnim načinom preiskovanja kaznivih dejanj smo se že srečali in skupaj s policisti specializiranega oddelka zbirali obvestila, predkazenski postopek pa je usmerjala vrhovna državna tožilka.« Po podatkih vrhovnega državnega tožilstva je njihov specializirani oddelek v slabih dveh letih preiskoval 14 oseb brez policijskih pooblastil.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.