Deja Crnović

15. 10. 2009  |  Mladina 41

”Mladini ne bi nič nikoli odgovoril”

Navodila v slogu Jerneja Pavlina tudi v cerkvenih krogih

Nekoč so dali več, danes pa manj

Nekoč so dali več, danes pa manj
© Denis Sarkić

Nedavno je mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger v intervjuju za brezplačnik potarnal, da je kriza po žepu udarila tudi cerkev. Nabirke naj bi se bile v času krize bistveno zmanjšale, tako da najnovejše povprečje znaša 5 evrov na mašo za vsako cerkev, kar naj bi pričalo o skromnem premoženju vodilne slovenske verske skupnosti. Spomnimo se, da so ob uvedbi evra nekateri župniki, na primer Marjan Lampret iz Šmartna pri Litiji, pozivali, naj farani v pušico dajejo zgolj papirnate evre, saj naj bi bili kovanci pretežko breme za njihovo »suhljato mežnar'co«.
Ekonomatom slovenskih škofij smo poslali vprašanja o tem, koliko je pred krizo znašalo povprečje prispevkov na mašo in ali pričakujejo večji izpad sredstev kot posledico stiske faranov. Toda neposrednih odgovorov o nabirkah nismo dobili, razen seveda nekaterih namigov, naj preberemo letna poročila škofij, o katerih pa smo v Mladini že pisali.
A bolj kot tišina slovenskih nadškofij nas je presenetil odgovor tiskovnega predstavnika koprske škofije mag. Boža Rustje, od katerega smo prejeli elektronsko pismo z nekoliko nenavadno vsebino: »Nimamo podatkov - tako jim odgovori, če sploh, za našo škofijo. Jaz Mladini ne bi NIČ NIKOLI ODGOVORIL. Božo.« Očitno je gospod Rustja namesto »posreduj« pritisnil »odgovori« in navodilo, ki bi ga sicer moral dobiti kdo od njegovih podrejenih, poslal nam. Na to smo ga opozorili in dobili odgovor: »Menim, da take podatke bolj zbirate, da bi manipulirali z njimi. Meni so novinarji Mladine že nekajkrat lagali z namenom, da bi od mene dobili podatke. Na tak način ne želim sodelovati.«
Takšno navodilo sicer ni nič novega, spomnimo se samo vladnega predstavnika za stike z javnostmi Jerneja Pavlina, ki je predstavnikom z ministrstev v času Janševe vlade svetoval, naj na Mladinina vprašanja ne odgovarjajo, če pa že, zgolj v stavku ali dveh. Pavlin je kasneje zaradi tega navodila odstopil.
Ali se bo za podoben korak odločil tudi Rustja, ki je sicer katoliški strokovnjak za množično komuniciranje? Dvomimo. Je pa zanimivo, da nekdo, ki je prevedel knjigo Cerkev in internet, ki jo je izdal Papeški svet za družbeno obveščanje iz Vatikana, in ki je v online intervjuju za Večer dejal, da omenjeni dokument opozarja na možnost, »da nanj pridejo vsa, tudi nestrpna in hujskaška sporočila«, sporno navodilo »pomotoma« pošlje Mladini.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.