Staš Zgonik

 |  Mladina 42

Že spet

Britanskim nacionalistom ne uspe ohraniti zasebnosti

Britanska nacionalna stranka (BNP) je skrajno desna nacionalistična stranka, katere glavni cilj je »varovanje« zatiranega avtohtonega belega prebivalstva pred vdorom »nečistih« tujcev. Ker med večinskim britanskim prebivalstvom stranka, vsaj uradno, ni ravno priljubljena, njenim članom pa je celo prepovedano zasedati nekatera mesta v državni upravi, večina članov nerada javno oznanja svoja politična nagnjenja. Kot je leta 2006 razkril novinar časnika Guardian, ki se mu je uspelo infiltrirati v organizacijo, vodstvo stranke članom celo priporoča, naj, kadar gre za strankarska opravila, uporabljajo lažna imena, aktiviste pa poučujejo o načinih šifriranja elektronskih sporočil.
Pa vendar se jim je v zadnjem letu že dvakrat zgodilo, da se je na spletu pojavil poimenski seznam članov stranke, z naslovi in pri nekaterih celo s telefonskimi številkami vred. Obakrat se je to zgodilo na spletni strani Wikileaks.org, katere namen je prav anonimno objavljanje občutljivih dokumentov. Prvič se je to zgodilo novembra lani, drugič pa sredi oktobra letos. Časnik Guardian je podatke analiziral in ugotovil, da je imela BNP aprila letos, ko je nastal najnovejši objavljeni seznam, 11.811 članov, dobrih 800 manj kot konec leta 2007, ko je nastal seznam, objavljen novembra lani. Med člani naj bi bilo več zdravnikov in pripadnikov vojske (v Sloveniji je članstvo vojakov in policistov v političnih strankah nezakonito), prav tako pa je opazen porast članic; te zdaj sestavljajo »že« osmino članstva.
Vodja BNP Nick Griffin verodostojnosti dokumenta ni hotel niti potrditi niti zanikati, je pa zatrdil, da gre pri tem za histerično medijsko kampanjo proti BNP, ki se krepi zaradi groženj stranke, da bo razkrinkala korupcijo in izdajstvo starih parlamentarnih strank. Razkritje dokumenta naj bi bilo namenjeno diskreditaciji stranke pred četrtkovim Griffinovim že tako kontroverznim nastopom v eni od BBC-jevih paradnih aktualnopolitičnih oddaj Question Time. Vodstvo BBC-ja je doživljalo pritiske v zvezi s tem, naj ga umakne s seznama gostov. Po veljavni zakonodaji naj bi bila namreč BNP nezakonita stranka, ker po sedanjem pravilniku o članstvu sprejema izključno belce.
BNP se je sicer pod zdajšnjim predsednikom precej spremenila in se, vsaj kar se javne podobe tiče, očistila. Prav to naj bi povzročilo lansko objavo seznama članov, ki jo je zakrivil eden od članov, nezadovoljen s pomehkuženjem stranke pod Griffinom. Kakorkoli, članom je odsvetovano rasistično izražanje v javnosti, nekateri slabšalni izrazi izginjajo celo iz internega besednjaka. To je, verjetno skupaj z gospodarsko krizo, pripomoglo, da je stranki na letošnjih volitvah v evropski parlament uspelo dobiti dva evroposlanca. Dobila je kar 6,2 odstotka glasov (ob sicer nizki, 34-odstotni volilni udeležbi), zanjo je glasovalo skoraj milijon Britancev. Še na volitvah v spodnji dom britanskega parlamenta leta 2005 je zanjo glasovalo manj kot 200 tisoč volivcev (0,7 odstotka), stranka pa je ostala brez poslanca.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.